BUNA TRAJEEEE: Sve je spremno za jubilarno izdanje spektakularne bitke kod Stubice

Foto: Press

Posebno jubilarno 15. izdanje uprizorenja Seljačke bune, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, okupiti će na stotine statista i sudionika, a organizatori očekuju ponovno rekordne brojke posjetitelja u Gupčevom kraju.

Buna trajeeee… ponovno će odzvanjati Gupčevim krajem kao spomen ustanka malog čovjeka u “borbi za pravicu“. Povijesna bitka koja je “pokazala šake” vlasteli prije 450 godina, ove godine slavi i 15 godina održavanja gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu – Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema spektakl kakvog svi zajedno očekujemo.

Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, nakon dvije pandemijske godine, vraća se na bojno polje u posebnom i raskošnom izdanju, gdje će nekoliko stotina statista i sudionika, prikazati publici rekonstrukciju Seljačke bune iz davne 1573. godine koja je obilježila hrvatsku prošlost.

Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Uz spektakularnu bitku kod Stubice posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program.

U subotu, 4. veljače kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici kreće Puntanje kmetov na čelu s Matijom Gupcem.

Bitka kod Stubice održati će se u subotu, 11. veljače kod dvorca Stubički Golubovec s početkom u 14:00 sati.