Sada je i službeno: Zagrebački osnovci dobivaju besplatne udžbenike

Zagrebačka Gradska skupština danas je na sjednici jednoglasno prihvatila inicijativu gradonačelnika Milana Bandića za nabavu školskih udžbenika koji će biti besplatni za sve učenike osnovnih škola u Zagrebu za školsku godinu 2013./2014.

skupstina-2013

Za udžbenike 64.000 osnovnoškolaca bit će potrebno 38.5 milijuna kuna, no tih sredstava u proračunu trenutačno nema. Bandić je obećao da će ih osigurati u proračunu pa se očekuje da će se sredstva za nabavu udžbenika osigurati izmjenom proračuna Grada Zagreba na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

Za dobivanje besplatnih udžbenika nema nikakvog dohodovnog ili drugog cenzusa. Besplatno ih dobivaju svi – bez obzira na plaće i imovinu koju imaju. Sredstva za nabavu udžbenika osigurat će se izmjenom proračuna Grada Zagreba na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Ivica Lovrić rekao je da je riječ o ostvarenju predizbornog obećanja Milana Bandića za razdoblje od četiri godine, ako to “Vlada ne preuzme na sebe”. Rekao je kako osiguranje besplatnih udžbenika neće usporiti ulaganja u školstvo.

Zastupnik HSS-a Nenad Matić rekao je da se slaže da su besplatni udžbenici osigurani za svu djecu, odnosno da nema dohodovnog cenzusa. “Ne treba dohodovni cenzus jer oni koji više privređuju više i pune proračun”, istaknuo je Matić.

Margareta Mađerić (HDZ) rekla je u ime Kluba kako podržavaju ovakvu odluku iako je trebala biti bolje i kvalitetnije pripremljena. Dodala je kako se postavljaju pitanja je li to socijalno pravedno, zašto nema imovinskog cenzusa i je li trebalo ići na cenzus a ostatak novca uložiti u bolje, adekvatnije uvjete boravka te jeftiniji javni prijevoz, koji je također veliki izdatak roditeljima.

Jelena Pavičić Vukičević (Lista grupe birača nositelja Milana Bandića) najavila je da će osnovnoškolce kompleti besplatnih udžbenika dočekati na klupama prvog dana nove školske godine. Istaknula je kako je podloga za donošenje te odluke Konvencija o pravima djeteta, odnosno pravo na obrazovanje koje treba biti dostupno svakom djetetu, pa besplatne udržbenika dobivaju sva djeca bez obzira na imovinski status njihovih roditelja.

Damir Godec (SDP) rekao je da je vrlo teško reći ne tome prijedlogu, ali da on i kolege zastupnici mogu svojoj djeci kupiti udžbenike, a svjestan je da ima i jako puno roditelja kojima je potrebna pomoć.

Vladimir Ferdelji (nestranački) rekao je da je riječ o izvrsnom prijedlogu te je zamolio da se pripazi da javna nabava tih udžbenika bude transparentna te da se ne dobije monopol u izdavaštvu.