Priručnik za STEM edukatore stiže na police zagrebačkih knjižnica

Priručnik za STEM edukatore stiže na police zagrebačkih knjižnica
Foto: Press

U Knjižnicama grada Zagreba moći će se posuditi priručnik za STEM edukatore STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća.

Kako bi priručnik bio nadohvat ruke svima koji svoje znanje iz STEM-a žele dijeliti s drugima, pogotovo s djecom i mladima, u sklopu projekta “Razvoj mreže STEM ambasadora” zagrebačkim je knjižnicama darovano 120 primjeraka priručnika.

Ismena Meić i Kristina Duvnjak | Foto: Press

Gradskoj knjižnici priručnike je predala Bioteka, udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti.

“Knjižnice grada Zagreba posljednjih se godina sve više okreću STEM-u. Imamo niz programa koji potiču djecu i mlade na bavljenje aktivnostima iz područja STEM-a. Ovaj nam je priručnik dobrodošao. Koristit će ga naši knjižničari i članovi knjižnica. Nadamo se da će ga posuđivati što veći broj učitelja osnovnih i srednjih škola te edukatora u neformalnom obrazovanju kako bi unaprijedili svoje znanje i vještine podučavanja mlađih naraštaja u područja STEM-a”, kazala je Ismena Meić, pomoćnica ravnateljica Knjižnica grada Zagreba.

Priručnikom se potiče sve koji se bave edukacijom da djecu, mlade i druge koje podučavaju usmjeravaju na samoinicijativno istraživanje, propitkivanje, razmišljanje te pronalaženje rješenja za izazove s kojima se susreću.

“Poseban fokus u priručniku stavljamo na djecu u vrtićima i osnovnoj školi kada se može postići najveći obrazovni učinak. U toj se dobi djecu na pravi način može usmjeriti prema područjima STEM-a. Cilj STEM programa ovog priručnika nije samo pronalaženje i motiviranje budućih znanstvenika i inženjera, nego da doprinosi i znanstvenoj pismenosti djece, mladih i odraslih, kao jednoj od ključnih vještina u današnjem vremenu. Također, priručnik nastoji upoznati edukatore na svim razinama s novim metodama i alatima STEM obrazovanja koji aktivno uključuju polaznike u proces stjecanja novih znanja i vještina”, istaknula je Kristina Duvnjak, dopredsjednica udruge Bioteka te suurednica i suautorica priručnika STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća.

Pritom je izrazila nadu da će se priručnik naći i u rukama onih kojima riječ “STEM” na prvu nije privlačna.

Priručnik STEM u neformalnom obrazovanju za zanimanja 21. stoljeća nastao je u sklopu projekta “Razvoj mreže STEM ambasadora”.

“Razvoj mreže STEM ambasadora” projekt je jačanja kapaciteta, znanja i vještina te međusektorske suradnje organizacija civilnog društva i obrazovnih institucija za provedbu programa popularizacije STEM-a u Hrvatskoj.

Projekt ukupne vrijednosti 2.829.663,79 kn sufinancirala je s 2.405.214,22 kn Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, što čini 85 % ukupne vrijednosti projekta, a 15 % ukupne vrijednosti (424.449,57 kn) sufinancirano je iz Državnog proračuna.