S PRVE LINIJE BOJIŠNICE: Otvorena izložba ratnih crteža Ivana Lackovića Croate ‘Crveno i crno’

Ivan Lacković Croata - izložba
Foto: Zagrebačka županija

Uoči središnje svečanosti u prigodi Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, koja će se održati u subotu 30. lipnja, u Domu veterana Domovinskoga rata u Dugom Selu otvorena je izložba ratnih crteža Ivana Lackovića Croate “Crveno i crno”.

Crteži su nastali u prvoj polovici 1992. na zapadnoslavonskome ratištu, pretežno novljanskome, a odraz su autorovih dojmova, pripadnika 65. samostalnog bataljuna ZNG-a, s prve linije bojišnice. Izložbu je otvorio zamjenik župana Hrvoje Frankić.

“Branitelji su prije 25 godina stvorili Hrvatsku. Moramo im odati dužno poštovanje, posebno onima koji se iz rata nisu vratili”, rekao je Frankić, dodavši da izloženi crteži prikazuju scene razaranja, užasa, realnosti iz Domovinskoga rata…

“Trebamo ih izlagati kako bi mladima pokazali što je i kakav je bio Domovinski rat”, rekao je zamjenik župana.

Na otvorenju izložbe prisutnima se obratio i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, a o izloženim crtežima je govorio Darko Gerić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata “Otoka Ivanića”.

“Izložba prikazuje patnju, sjećanje, ponos, borbu za slobodu i budućnost”, rekao je Panian, a Gerić dodao da je Croata svojim crtežima želio pokazati svijetu što se u ono vrijeme događalo u Hrvatskoj.

“Na njima se vidi ratna povijest hrvatskoga naroda ranih devedesetih”, rekao je Gerić.

Vlasnik zbirke crteža Ivana Lackovića Croate je Muzej Ivanić-Grada.