RIGOROZNE KAZNE: Pročelnica Mirka Jozić pojasnila koga će Grad udariti po džepu zbog gomila smeća

Smeće - nepropisno odlaganje otpada
Foto: ZG express

Najava rigoroznog kažnjavanja onih koji odlažu otpad na nepropisan način koja je izazvala mnoge reakcije, pa ju je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić danas je dodatno pojasnila.

Rekla je da će Grad Zagreb pojačati kapacitete komunalnog redarstva i kažnjavati one koji svjesno bacaju veće količine otpada na javne površine i oko postavljenih spremnika.

“Zbog sprečavanja nastanka divljih odlagališta i nepropisnog bacanja većih količina otpada oko spremnika, Grad Zagreb će pojačati kapacitete i aktivnosti komunalnog redarstva radi kažnjavanja počinitelja takvih prekršaja. Građani Zagreba ne trebaju strahovati od kazni ako neka vrsta otpada zabunom završi tamo gdje ne treba, nego se o kažnjavanju govori prvenstveno za grube prekršaje nemara i svjesnog bacanja većih količina otpada na javne površine i oko spremnika”, izjavila je Hini pročelnica Jozić.

Podsjetimo, Mirka Jozić je za Novu TV u utorak izjavila da građani negoduju zbog gomila smeća koje su formiraju širom grada Zagreba, ali da rješenja, barem zasad, nema. Svakodnevno niču nove gomile, rekla je, te dodala: “Koliko god se Grad i njegove službe trudili, ovo nam izgleda kao Sizifov posao.”

Kad nadležne službe uklone nepropisno odloženi otpad na jednom mjestu, na drugom mjestu istog trena nastanu nove gomile, rekla je Jozić te otkrila da se u gradskoj upravi razgovara o kaznama kao jedinom preostalom rješenju. I to o kaznama koje bi bile dosta visoke, ovisno o količini i vrsti otpada, čak do jedne jedne prosječne plaće u Zagrebu.

Uslijedile su brojne reakcije, među njima i ona gradskog HNS-a koji tvrdi da je pravo stanje stvari takvo “da bi građani Zagreba trebali kazniti Mirku Jozić i gradsku upravu za sve ono što nisu napravili, a trebali su, ili što su loše napravili po pitanju otpada u našem gradu posljednjih godina”.

Ivica Majić

Komentari