Bandić: Grad će obnoviti svoje objekte, država svoje, a građanima moramo zajedno pomoći

Bandić: Grad će obnoviti svoje objekte, država svoje, a građanima moramo zajedno pomoći
Foto: Zagreb.hr

U Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o nastavku sanacije i prijedlogu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Zagreba i okolice.
 
“Zakon mora biti pravedan, provediv, transparentan i svi građani pogođeni u potresu moraju biti jednako tretirani, bez sijanja iluzija i lomljena preko koljena”, istaknuo je gradonačelnik Bandić. 

“Ovo je zadaća grada, države i naših sugrađana. Grad treba obnoviti svoje objekte iz svojih izvora sredstva, Država iz svojih sredstva, a sugrađanima moramo zajedno pomoći. Nitko neće obnoviti obiteljske kuće i stambene jedinice u Zagrebu bez Zagreba i to iziskuje mudrost, razboritost, preciznost, dosljednost, solidarnost i zajedništvo te uvažavanje struke jer improvizacija neće proći. Ne samo da želimo sudjelovati nego mi jedini možemo i želimo obnoviti uz pomoć svih onih koji su dobronamjerni”, dodao je gradonačelnik.  
 
Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić podsjetila je da su 23. ožujka objavili Zaključak o proglašenju prirodne nepogode te Javni poziv za prijavu štete 25. ožujka na službenim stranicama Grada Zagreba.  

“Ovim putem pozivamo sve sugrađane da prijave štete na nekretnina stradale u potresu, a ne samo one kojima su objekti stradali više od 60 posto, kako bi imali evidentirane sve podatke u našem registru budući da državni proračun putem zakona Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica potresa neće biti jedini izvor financiranja šteta nego će stvoriti jedan financijski okvir pored pravnog i organizacijskog okvira iz kojeg će se moći sanirati i štete koje su manje od 60 posto”, rekla je Jozić.

“Grad je 25. ožujka pokrenuo inicijativu prema Vladi RH da se hitno pokrenu aktivnosti oko zakona koji će nam dati zakonodavni okvir. Gradonačelnik je također jutros poslao dodatno pismo prema Vladi da se hitno pokrenu aktivnosti za aktiviranje Fonda solidarnosti EU i vjerujem da će Vlada to brzo pokrenuti, kazala je pročelnica. S obzirom na naše prijašnje apele spomenuli smo također i Fond izravnanja u koji ide 17 posto iz prihoda od poreza gradskog proračuna za druge jedinice lokalne samouprave. U zadnjih 10 godina izdvojeno je 10 milijardi kuna,  a prošle godine izdvojeno je 860 milijuna kuna za pomoć drugim gradovima i općinama. Smatramo da je došlo vrijeme da Gradu Zagrebu ostanu ta sredstva kako bi ih usmjerili u obnovu obiteljskih kuća i javnih objekta u vlasništvu Grada”, dodala je pročelnica Jozić.

“Na inicijativu gradonačelnika pokrenuta je izrada zakona o sanaciji nakon potresa na području grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko zagorske županije. Prije dva dana na sastanku u Nacionalnoj knjižnici iznijeli smo svoje primjedbe Vladi  koje se sastoje u 9 točaka. Jedan od zahtjeva je da se  provede kompletna obnova objekata a ne samo konstrukcija zgrada”, rekao je pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Ivica Rovis. 

“Također smo tražili da se jasno odredi način financiranja, u kojem iznosu će sudjelovati Država u kojem Grad te sredstva iz Europskih fondova. Predlažemo da se u ovom zakonu regulira mogućnost kompletnog statičkog unapređenja grada Zagreba, u čemu nas podržavaju i strukovne organizacije”, dodao je Ivica Rovis.