Raskošno, uzbudljivo i rasplesano za Dan dvorane Lisinski

Foto: Press

Predstavljen je program najvažnijeg  dana u povijesti Lisinskog  29. prosinca, dana kada je prije 49 godina svečano otvorena Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. Proslava Dana dvorane obilježit će se uz čak tri programa: raskošnim koncertom Diva i poziv na ples, uzbudljivom proslavom obilježavanja 30. godišnjice kultne emisije Music pub te rasplesano u predvorju uz bend Johnny and his Rockin’ Tunes.

Prije nego je okupljenim novinarima ukratko predstavio bogat program koji će se održati u Velikoj i Maloj dvorani te predvorju, ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević osvrnuo se na važnost proslave Dana dvorane Lisinski: “To je ne samo poseban dan za Zagreb, Hrvatsku, susjedstvo, Europu… Bez pretjerivanja možemo reći da je to poseban dan i za cijeli svijet, jer kada se ova Dvorana otvarala, značila je otvaranje i cijelog kulturnog života Hrvatske prema svijetu. Mjesto koje Lisinski zauzima u hrvatskoj kulturi izuzetno je važno, a pozornice ove Dvorane uvijek su bile i ostat će mjesto susreta, mjesto zagrljaja hrvatskih umjetnika i umjetnika iz cijeloga svijeta, hrvatske glazbe i glazbe cijeloga svijeta. Ovaj će prostor uvijek biti i adresa i mjesto izvrsnosti, mjesto na kojem stanuje glazba, kako volimo reći, za sve najveće orkestre svijeta, za velike dirigente, soliste i hrvatsku glazbenu reprezentaciju.” Za kraj uvodnog obraćanja, ravnatelj Lisinskog nadovezao se na veliki uspjeh naših nogometaša: “Ova je Dvorana i bronca i srebro i zlato i srce glazbe za sve nas.”

Više o programu u Velikoj dvorani, nazvanom Diva i poziv na ples, na kojem će nastupiti talijanska operna diva, sopranistica Daniela Schillaci u pratnji Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije rekao je maestro Ivo Lipanović. U večeri opernoga sjaja i radosti slušat ćemo posebno odabrane arije za blagdansko raspoloženje iz opernih remek-djela Verdija te neke od najljepših valcera i polki iz opera Offenbacha, Gounoda, Ponchiellija, Čajkovskoga… “Imat ćemo čast i priliku ugostiti jednu izvanrednu, fantastičnu sopranisticu s kojom već godinama surađujem. Upoznali smo se davno u Italiji na jednom projektu, dok je ona još pjevala u Wertheru malu Sophie. Bila je vrckasta, mala sopranistica, a onda je izrasla u jednu od najvećih dramskih koloraturnih sopranistica tog najtežeg faha, pogotovo verdijanskog, pa će nam otpjevati tri možda i najzahtjevnije verdijanske arije”, tim je riječima maestro predstavio Danielu Schillaci koja se potom javila video-porukom i izrazila veselje što će ponovno nastupiti s maestrom, i to baš u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

U Maloj nas dvorani 29. prosinca očekuje proslava obilježavanja 30. godišnjice kultne emisije Music pub urednika i voditelja Zlatka Turkalja te koncertna promocija luksuznoga trostrukog vinilnog izdanja “Music pub – 30 godina”. Nastupe brojnih domaćih glazbenih zvijezda, poput Vanne, Mladena Bodaleca, Borisa Novkovića, J.R. Augusta, Tine Vukov, Luce i drugih, najavila je Nikolina Mazalin iz izdavačke kuće Croatia Records, koja u proslavi Dana Dvorane s Lisinskim surađuje još od 2016. godine: “Zahvaljujemo i Dvorani i gospodinu Siriščeviću koji nam je dao povjerenje da u sklopu Dana Dvorane proslavimo i 30 godina Music puba, ali i 75 godina postojanja Croatia Records.”

U predvorju Velike dvorane posjetitelje će rasplesati autentični rockabilly i rock’n’roll bend Johnny and his Rockin’ Tunes čija tečnost, melodičnost i ritmičnost nepogrešivo priziva njihove glazbene uzore: Elvisa, Jerryja Lee Lewisa, Chucka Berryja, Roya Orbisona i dr. Energičnoj glazbi klasika zlatnoga doba rock’n’rolla neće moći odoljeti ni stariji ni mlađi naraštaji koji će nesumnjivo uživati u zabavnim plesnim pokretima.

Muzikolog Davor Merkaš iz Muzičkog informativnog centra Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog na samome je kraju predstavio dragocjene originalne rukopise četiriju briljantnih skladbi Borisa Papandopula koji su nedavno pronađeni u Njemačkoj te su nakon uzbudljive, dugogodišnje potrage ponovno vraćeni u Hrvatsku.

Ulaznice za sve programe u okviru Dana Dvorane dostupne su na blagajnama Lisinskog te online na lisinski.hr i ulaznice.hr, a za posjetitelje s ulaznicama za događanja u Velikoj ili Maloj dvorani program u predvorju je besplatan.