Ramazanska poruka muftije Aziza ef. Hasanovića

Aziz-HasanovicPredsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz ef. Hasanović uputio je islamskim vjernicima ramazansku poruku i čestitku, poručivši im da paze jedni na druge, te da pomognu potrebitima.

“Svi se podsjetimo da ono što od nevaljalih djela činimo, činimo protiv sebe, pa makar te aktivnosti bile usmjerene prema nekomu drugome. Podsjetit će nas ramazan i na to da ima mnogo na našem planetu onih koji jedva preživljavaju u neimaštini, gladi, u oskudici. Koliko god mislili da je naša situacija teška, ima uvijek i onih kojima je teže pa im pomognimo”, stoji u poruci muftije Hasanovića.

“Imajmo na umu da ovaj ramazan, mnoga naša braća i mnoge sestre će dočekati u strahu za svoje živote, za svoje obitelji i imetke. Znamo da u mnogim zemljama s muslimanskom većinom bjesne oružani sukobi, vlada neimaština i glad, a u mnogima su tenzije izrazito visoke što može rezultirati nastankom, ne daj Bože, i novog krvoprolića”, ističe se u poruci vjernicima.

“Ne zaboravimo u svojim molbama ni našu braću i sestre diljem svijeta, ne zaboravimo ih ni materijalno, udijelimo iz svog imetka ono što je njihovo pravo ako želimo svoj imetak od propadanja zaštititi. Oni koji imaju, dužni su dati onima koji nemaju, a post nas uči da glad jednako osjećaju i stari i mladi, i bogati i siromašni. Ne zaboravimo razmišljati dok budemo postitli da je naš post tu i da bi nam skrenuo misli od dunjaluka u vrijeme kada potrebu za njim najviše osjećamo”, poručio je muftija Hasanović.

“Draga braćo i sestre čestitam Vam nastupajući ramazan riječima: Ramazan šerif mubarek olsun”, stoji u ramazanskoj poruci predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije Aziza ef. Hasanovića.