Radojka Šverko gostuje u Klanjcu, nastupa s programom filmske glazbe koji je prvi put izvela davne 1998.

Foto: Goran Matijašec

Radojka Šverko, hrvatska glazbena diva prepoznatljivog baršunastog alta, prva je domaća pjevačica koja je održala koncert filmske glazbe.

Te 1998. godine u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci izvela je program filmskih glazbenih uspješnica, kao i poznatih skladbi iz mjuzikala, pod nazivom “Moj film”.

S tim programom Radojka Šverko 2. lipnja 2022. dolazi u Klanjec. Uz pratnju svog sjajnog orkestra pod vodstvom prof. Vladimira Babina, koji čine vrhunski instrumentalisti Aleksandar Valenčić, Tonči Grabušić, Zvonimir Radišić i Damjan Grbac, provest će publiku kroz holivudske klasike i ekranizirane mjuzikle kao što su: “Casablanca”, “The Lion King”, “Titanic”, “Chess”, “The Wizard of Oz”, “The Way We Were”, “Cats”, “Cabaret”, “Goldfinger” i “Night Shift”.

Radojka Šverko jedna je od naših najnagrađivanijih pjevačica zabavne glazbe, koja se sa svjetskih glazbenih festivala često kući vraćala s priznanjima i nagradama. Svojim izvedbama obilježila je i domaće festivale poput Zagrebačkog i Splitskog festivala te Melodija Istre i Kvarnera. Ostvarila je glumačku karijeru glavnim ulogama u mjuziklima i rock operama “Gubec-beg”, “Grička vještica”, “Jadnici”, “Karolina Riječka” i “Mirakul” te ulogom u filmu Rajka Grlića “Bravo, maestro”.

Među brojnim nagradama i priznanjima ističe se pet glazbenih nagrada Porin, uključujući Porin za životno djelo. Jedina je glazbenica koja je iste godine uz nagradu za životno djelo osvojila i nagradu u redovnoj konkurenciji.

Koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz pratnju Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te uz ravnanje maestra Alana Bjelinskog, 2017. je proslavila 50 godina karijere. Njezin koncertni album „As Time Goes By (Live At Jazz.hr)“ iz 2018. dospio je na visoko drugo mjesto najprodavanijih domaćih albuma u zemlji.

Povodom 50 godina od pjesme “Kud plovi ovaj brod” Esada Arnautalića i Arsena Dedića, koju je Radojka Šverko prvi put izvela 1970. na Festivalu zabavne glazbe Split, 2020. godine diskografska kuća Croatia Records objavila je posebno obljetničko EP izdanje.

Ove godine Radojka Šverko obilježava 55 godina profesionalne glazbene karijere.

Koncert će se održati 2. lipnja 2022. s početkom u 20 sati u Velikoj dvorani Grada Klanjca, Trg mira 11. Ulaznice po cijeni od 50 kuna moguće je nabaviti u pretprodaji u Kulturnom centru Klanjec.

Program sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora 2“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.