Radnici Čistoće u štrajku, ne vraćaju se na posao dok se ne povuku otkazi trojici njihovih kolega

Foto: Screenshot Facebook

Prije početka prve smjene, u 6 sati ujutro, najmanje 400 radnika zagrebačke Čistoće okupilo se na dosad najvećem radničkom prosvjedu ispred zgrade podružnice Čistoće na Radničkoj cesti, objavio je Jutarnji list.

Osim nezadovoljstva uvjetima rada i malim plaćama, neposredni povod spontanog prosvjeda u ponedjeljak otkazi su trojici radnika Čistoće, koji su ulovljeni i snimljeni kako, navodno, nepropisno zbrinjavanju otpad u zagrebačkom naselju Središće.

“To je neka gospođa snimila i objavila, ali dečki nisu mogli drugačije napraviti. Ti otkazi su nepropisni i nevaljani. Tražimo da se naše kolege odmah vrati na posao ili će situacija eskalirati, ovo je ništa u odnosu na ono što smo spremni”, rekao je okupljenima radnik Čistoće Stjepan Bubnjar, neformalni vođa prosvjeda uz glasne povike odobravanja.

Moglo se čuti: “Ljudi su đubrad” i “Neka Tomašević skuplja smeće”.

Kasnije su se štrajkašima pridružili i drugi radnici, tako da je njih ukupno oko tisuću stupilo u štrajk zbog najave izvanrednog otkaza trojici zaposlenika koji su spremnike s različitim vrstama otpada praznili u isto vozilo.