HTV kreće s prikazivanjem dokumentarne serije “Diplomatska oluja”

Foto: HRT

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od četvrtka, 2. veljače na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21:10 sati prikazuje novu dokumentarnu seriju od osam nastavaka “Diplomatska oluja”. Serija je ekranizacija istoimene knjige dr. Mate Granića.

Dokumentarna serija tematizira stvaranje moderne i demokratske Republike Hrvatske kroz prizmu svih diplomatskih aktivnosti koje su dovele do hrvatske neovisnosti i njezinog međunarodnog priznanja 1992., zatim potpisivanja Washingtonskog sporazuma kojim je 1994. dogovoreno primirje između Hrvatske i BiH.

To je uvelike determiniralo daljnji tijek Domovinskog rata te omogućilo diplomatske ofenzive na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom i tadašnjim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem.

To je bio temelj međunarodnog shvaćanja da se u Hrvatskoj vodi obrambeni rat koji je kulminirao Vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja, a Erdutskim i Daytonsko-pariškim mirovnim sporazumom konačno priveden kraju.

Republika Hrvatska započela je proces eurointegracija koji je svoj vrhunac imao prijmom u redovito članstvo u NATO savez i Europsku uniju kao finalnom potvrdom hrvatskog pripadanja europskoj obitelji najrazvijenijih demokracija svijeta.

Svaka epizoda kombinacija je izjava protagonista koji su bili izravni sudionici svih tih događaja, a koji su prikazani u kontrapunktu s arhivskim snimkama Hrvatske radiotelevizije i ostalih medijskih kuća iz tog vremena.

Serija želi dati presjek razvoja hrvatske diplomacije kao jednog od ključnih čimbenika koji je u značajnoj mjeri pomogao u stvaranju neovisne i demokratske Republike Hrvatske koja je danas, trideset godina nakon proglašenja neovisnosti i razdruživanja od SFRJ, punopravna članica NATO saveza i jedna od članica Europske unije koja je pretprošle godine prvi put presjedala Vijećem EU-a i na taj način zaokružila stoljetni san naših predaka o postajanju dijelom Europe čiji smo dio oduvijek bili i kojoj smo po mentalitetu odavno pripadali.

Prva epizoda naziva “Put u neovisnost” tematizira početak Domovinskoga rata i velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku te okolnosti koje su dovele do pada Sovjetskog Saveza i raspada SFR Jugoslavije.

Sugovornici nas vraćaju na teške trenutke početka devedesetih godina prošlog stoljeća kad je Hrvatska pod vodstvom dr. Franje Tuđmana proglasila neovisnost i nedugo potom doživjela početak oružane agresije od strane krnje Jugoslavije te njezine i dalje snažne narodne armije koja nije prezala pred upotrebom sile na nedužne hrvatske gradove i civile.

Scenarist: Fran Juraj Prižmić
Režija: Kristijan Milić
Montaža: Veljko Segarić i Sebastijan Kobas
Producenti: Igor Prižmić i Fran Juraj Prižmić
Produkcija: Menorah film za HRT
Urednik: Jozo Barišić