Zagrebačka Čistoća mora platiti kaznu jer nije uklonila otpad s javne površine, direktor prošao s opomenom

Ilustracija | Foto: Pixabay

Općinski prekršajni sud u Zagrebu kaznio je zagrebačku Čistoću i njezinog čelnog čovjeka Davora Vića zbog neodržavanja čistoće na jednoj zagrebačkoj lokaciji.

Prijavio ih je Gradski ured za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba nakon što je u dva navrata upozoreno na odlagalište u Žitnjačkoj ulici, javlja televizija N1.

Riječ je o lokaciji u blizini kućnog broja tri, gdje je otpad odlagan na javnoj površini.

U pitanju je period od prije godinu dana – od 14. listopada do 17. studenog 2022. godine. Tamo se, kao je sud utvrdio iz priloženih fotografija, nagomilao glomazni otpad, a Čistoća i Vić tvrdili su tijekom postupka kako nisu stigli odjednom odvesti toliki otpad.

“Komunalni redari daju nam vrlo kratke rokove, a mi ulažemo sve napore i sva sredstva da otpad uklonimo. U to vrijeme još smo imali puno problema s ljudstvom zbog Covida-19, kao i zbog velike količine otpada zbog uklanjanja šteta od potresa”, naveli su u obranama Čistoća i Vić.

Sud je među dokazima pregledao fotografije od 14. listopada 2022. na kojima je u Žitnjačkoj cesti bilo vidljivom mnoštvo otpada, šute i namještaja, te drugog krupnog otpada. Prihvaćena je i fotografija koju je dostavila Čistoća, na kojima je vidljivo da je sav otpad nakladno ipak uklonjen.

Iako je sud prihvatio opravdanje da je puno mehanizacije Čistoće bilo angažirano na uklanjanju posljedica potresa, ipak je gradsku tvrtku kaznio novčanom kaznom od 265 eura odnosno 2.000 kuna, dok je Vić dobio samo opomenu.