Proljetno čišćenje: Ne žrtvujte vikende, pospremanje uklopite u radni tjedan

Proljetne zrake sunca bacaju novo svjetlo na količinu prašine u vašem domu? Krajnje je vrijeme da zasučete rukave i pripremite svoj životni prostor za toplije dane. No, kako ne biste morali žrtvovati niti jedan proljetni vikend, donosimo vam nekoliko trikova za uspješno čišćenje preko radnog tjedna.

Spring-Cleaning-AD

Veliko proljetno čišćenje započnite dobrom organizacijom jer ona znači pola obavljenog posla. Također, lakše ćete započeti ako imate jasan plan i raspored.

Stavite na papir sve što želite uključiti u ovogodišnje proljetno čišćenje, do najsitnijih stvari, kako ne biste ništa propustili. U stanovima je najbolje aktivnosti grupirati prema sobama, dok se kuće uvijek čiste od tavana prema dolje.

Ne postavljajte si nerealne ciljeve. Teško ćete u jednom danu, čak i uz profesionalnu pomoć, u potpunosti očistiti cijelu kuću ili stan.

Nemojte se preopteretiti. Zadatke razdijelite na više dana, čak i dva do tri tjedna, ovisno o vašem dnevnom rasporedu. U suprotnom ćete vrlo brzo odustati kada shvatite o kojoj se količini čišćenja radi. Nakon napornog radnog dana nećete imati ni volje ni snage posvetiti još nekoliko sati temeljitom čišćenju doma.

Svaki dan izdvojite određenu količinu vremena (na primjer pola sata ili sat), odredite što želite počistiti, uključite štopericu i krenite. Na taj način nećete biti preopterećeni čišćenjem, no kroz nekoliko dana bit ćete iznenađeni količinom posla koji ste uspjeli obaviti. Također, prostorije koje su najteže za čišćenje, poput kupaonice i kuhinje, ostavite za one dane kada se osjećate odmornijima.

Na raspored čišćenja zapišite koliko okvirno smatrate da vam treba vremena za određene aktivnosti (npr. 10 minuta za brisanje prašine s televizora). Tako ćete lakše iskombinirati aktivnosti ako ste umorni ili u vremenskoj stisci.

Unaprijed se opskrbite svom potrebnom opremom. Spužvice, četke, metle, krpe, sredstva za čišćenje… Sada je dobar trenutak i za kupovinu nove četkice za zube, jer vam stara može dobro poslužiti za čišćenje onih mjesta do kojih je teško doći. Sredstva koja koristite držite zajedno u plastičnoj kutiji ili vrećici koju lako možete nositi iz prostorije u prostoriju. I ne zaboravite gumene rukavice koje će zaštititi vaše ruke.

Riješite se suvišnih stvari. Na primjer, obratite pozornost na količinu plastičnih vrećica koje donosite svaki tjedan u svoj dom. Učinite svojim ladicama uslugu i zamijenite plastične vrećice platnenima. Prilikom zamjene zimske za proljetnu i ljetnu laganiju odjeću odvojite nenošene stvari. Kod odjeće i obuće obično vrijedi pravilo: ako odjevni predmet niste nosili više od godinu dana, nećete ga više nositi. Ako je odjeća u dobrom stanju donirajte je, nekome će sigurno zatrebati. Slično pravilo upotrijebite i drugim dijelovima svog doma. Kako biste izbjegli gomilanje stvari koje vam ne trebaju, sortirajte ih na taj način da odvojite stvari koje su za baciti, one koje trebate sačuvati, prodati ili pokloniti.

I da ne zaboravimo najvažniji i najdragocjeniji savjet za što bezbolnije proljetno čišćenje: ne odbijajte ničiju pomoć. Ako su ukućani ili prijatelji voljni uskočiti i olakšati vam čišćenje, objeručke i sa smiješkom prihvatite. [K.G.]