“Zgroženi smo činjenicom da je opstanak Novog lista doveden u pitanje”

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zatražilo je danas od svih odgovornih da poduzmu hitne mjere kako bi se stabilizirala situacija u Novom listu i otklonila opasnost od zaustavljanja rotacije riječkog dnevnika.

Novi_list_2
“Zgroženi smo činjenicom da je opstanak Novog lista doveden u pitanje, ne zato što je list ostao bez svojih čitatelja i prihoda, nego isključivo zbog ponašanja njegovog vlasnika, koji je odgovoran za prelijevanje novca i loše upravljanje tvrtkom, zbog čega je Novi list doveden u situaciju da ne može radnicima isplatiti plaće, a nedostaje sredstava i za repromaterijal neophodan za tiskanje lista”, navodi u priopćenju predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Odgovorne je pozvao da zaustave “neodgovornog vlasnika i time spriječe daljnje urušavanje Novog lista“, jer bi nestanak tog dnevnika s medijske scene “bio bi poraz hrvatskog novinarstva, ali i poraz hrvatske javnosti u cjelini”.

“Podržavamo odluku novinara, urednika i drugih zaposlenika Novoga lista koji su odgovorna državna tijela – policiju, državno odvjetništvo i nadzorne službe Hrvatske narodne banke – obavijestili o situaciji u kojoj se list našao, zbog sumnje u kršenje kolektivnog ugovora i druga kaznena djela. Zahtijevamo da policija i državno odvjetništvo što prije provjere zakonitost postupanja članova uprave Novog lista, Alberta Faggiana, Gordana Kneževića i Slavena Žmaka, koji nisu iskoristili zakonska sredstva naplate prema dužnicima Novog lista, zbog čega je ugrožena solventnost tvrtke, a time i izlaženje Novog lista“, navodi HND.

Radnicima Novog lista, kojima je plaća kasnila oko tri tjedna, isplaćen je minimalac u neto iznosu od 2500 kuna, potvrdio je danas Hini predstavnik radnika u Nadzornom odboru Damir Cupać.

Naveo je kako je za minimalce isplaćeno oko milijun kuna, a preostali dio iznosi oko 2,3 milijuna kuna, što znači da je isplaćeno manje od trećine sredstava.

“Činjenica je da nam je to isplaćeno, ali to je ‘kap u moru’, krajnje je upitno hoće li nam biti uplaćen ostatak plaće”, komentirao je Cupać istaknuvši da je ljudima svaki novac dobrodošao, ali isplata minimalca “neće riješiti dubioze Novog lista“.