Prilika za vinare, nude im se sredstva za promidžbu na stranim tržištima

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je Javni natječaj za podnošenje prijava za dodjelu sredstava iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014. – 2018. za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja u 2014. godini.

vino-casaino,
Rok za podnošenje prijava je 31. svibnja 2014. godine. Korisnici ove mjere su proizvođači vina upisani u Vinogradarski registar, javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina (osim korisnika Državnog proračuna) te udruge proizvođača vina i zadružni savezi (čije su članice barem tri zadruge koje se bave proizvodnjom vina).

Minimalni iznos potpore po projektu je 3000 eura, dok najviši iznos ukupno prihvatljivih troškova po projektu iznosi 200.000 eura. Razina potpore iznosi do 80% od ukupno prihvatljivih troškova.
Inače, Nacionalni program pomoći sektoru vina petogodišnji je program u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz tzv. europske Vinske omotnice.

Cilj ovog programa je povećanje konkurentnosti domaćih vinara kroz tri mjere u okviru projekata restrukturiranja i konverzije vinograda, izgradnje i opremanje vinarija te projekte marketinga i promocije vina.

Za dodjelu bespovratnih sredstava mogu se prijaviti vinari i vinogradari koji su upisani u Vinogradarski registar, odnosno oko 12.000 poljoprivrednih gospodarstava.

Odaziv na prve natječaje bio je vrlo veliki, za 85 prijavljenih projekata zatraženo je više od 92 milijuna kuna. (M. Petković)