Proglašeni pobjednici 12. Zageb Film Festivala

Zlatna kolica u kategoriji dugometražnog filma, žiri, u čijem sastavu su ove godine bili producent Čedomir Kolar, redatelj Konstantin Bojanov i direktor fotografije i redatelj César Charlone, dodijelio je filmu Spojevi naslijepo redatelja Levana Koguashvilija.

zff-2014

Posebno priznanje u kategoriji filmova dugoga metra dobili su flmovi Hrabra djevojka Zeresenaya Berhane Meharija  i O konjima i ljudima Benedikta Erlingssona.

Zlatna kolica za najbolji kratki film dobio je Andrei Creţulescu za film Kowalski.

Najboljim dokumentarnim filmom 12. Zagreb Film Festivala prema mišljenju žirija, u čijem su sastavu bili teoretičarka filma Alice Bardan, redateljica Željka Suková i redateljica i producentica Petra Seliškar, proglašen je Putnik Karpo, Matjaža Ivanišina.

Posebno priznanje žirija u istoj kategroji dobila je Tiha K. Gudac za film Goli.

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockice dobio je film Tlo pod nogama Sonje Tarokić. Posebno priznanje dodijeljeno je Tinu Žaniću za film Manjača, a o nagradi je odlučivao žiri u sastavu Aki Isoyama, koordinatorica programa Short Shorts Film Festivala & Asia, Giulia Iannello, projekt-menadžerica Magme i redatelj Ivan Sikavica.

HT-ovu nagradu publike za najbolji dugometražni film dobilo je Ničije dijete redatelja Vuka Ršumovića.

U sklopu festivala održan je i Scenaristički forum Palunko. Pobjednik scenarističke radionice Palunko 12 i dobitnik Woodyjevih naočala je Josip Lukić za scenarij pod naslovom Minjonja njanjonja. Posebno priznanje žirija osvojio je Miloš Popović za scenarij Autoput, dok je Nagradu za najbolji pitch/projekt u sklopu programa Pitching Shorts osvojila Mateja Posedi za obiteljsku dramu Moj brat.

Svečana dodjela nagrada i zatvaranje festivala održat će se večeras, u 20 sati, u kinu Europa uz projekciju filma Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju.

Cjelokupan popis nagrađenih filmova uz objašnjenja žirija možete pročitati ovdje.

Fotografi: ZFF Press / Julien Duval i Filip Trezner

Naslovne fotografije: žiri 12. ZFF-a; scena iz filma Tlo pod nogama; scena iz filma Goli; scena iz filma Manjača

Izvor: havc.hr