Grad Zagreb za potpore obrtnicima osigurao 8,89 milijuna kuna

Nakon objave rezultata natječaja za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti, danas je u Gradskoj upravi održana konferencija za novinare na kojoj su zamjenice gradonačelnika Sandra Švaljek i Vesna Kusin, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo Mirka Jozić i predsjednici Udruženja obrtnika grada Zagreba i Hrvatske obrničke komore – Obrničke komore Zagreb, Vlado Crkvenac i Ivan Obad iznijeli što se sve unazad 12 godina učinilo u Zagrebu na tom planu.

tradicija_obrt

“Danas smo se ovdje našli kako bismo govorili o ishodu natječaja – jedne od gradskih mjera kojojm podupiremo obrtnike”, istaknula je zamjenica Sandra Švaljek. “Zagreb ima program kojim kontinuirano od 2000. potiče rast i razvoj obrtništva i poduzetništva, a dodatno su kreirane i nove mjere za poticanje internacionalizacije poslovanja i socijalnog poduzetništva koje su podržali i skupštinski odbori za gospodarski razvoj i kontrolu, pa očekujemo da će ih prihvatiti i Gradska skupština”, dodala je.

“S obizirom na to da su obrtnici i mali poduzetnici vrlo bitni za razvoj gospodarstva u gradu Zagrebu, do kraja ove godine planiramo uspostaviti i novi Poduzetnički centar u okviru Razvojne agencije Zagreb u Vodnikovoj 12, s ciljem razvoja poduzetničke infrastrukture”, dodala je zamjenica gradonačelnika, naglasivši da će se u organizaciji Grada 12. i 13. studenoga ove godine održati i prva Start up konferencija Zagreb Connect. Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i dalje će raznim mjerama podupirati razvoj i napredak zagrebačkih obrtnika.

Zamjenica Vesna Kusin ukazala je na jednu drugu dimenziju obrtništva, napomenuvši da se podupiranjem tradicijskih obrta ujedno njeguje i čuva običajna baština Zagreba.

“Na listi za dobivanje potpore na temelju ovog natječaja je 487 obrtnika, za što je Grad osigurao 8.890.000,00 milijuna kuna, a tijekom ljeta smo, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Razvojnom agencijom Zagreb, omogućili samozapošljavanje 400 nezaposlenih osoba s pojedinačnim iznosom potpore od 25.000,00 kuna, za što je osigurano 10 milijuna kuna i do sada isplaćeno 92 posto”, naglasila je pročelnica Mirka Jozić.

Svaka inicijativa s obrtničke strane koja može doprinijeti razvoj bit će prihvaćena od strane Grada, između ostalog i zbog toga što smo primijetili da se uvelike smanjuje broj obrtnika, zaključila je pročelnica.

“Već 12 godina Grad Zagreb dodjeljuje stipendije za deficitarna obrtnička zanimanja, smanjio nam je cijenu najma prostora, smanjio ili ukinuo plaćanje spomeničke rente”, napomenuo je Vlado Crkvenac, ističući: “To samo neke od mjera potpora koje nam pruža i na čemu smo vrlo zahvalni gradonačelniku i Gradu, jer da nije bilo njih puno više obrta bi bilo zatvoreno.”

Predsjednik Obrtničke komore Zagreb Ivan Obad između ostalog je istaknuo povoljne kredite za poduzetnike s 3,5 posto kamata, subvencije koje dobivaju od 2004., a koje im puno znače, stavljajući naglasak na to da gotovo milijun ljudi živi od obrta i da su obrtnici najjači gospodarski subjekt po punjenju gradskog i državnog proračuna.

“Grad Zagreb prepoznao je naš značaj i uvijek imao sluha za nas za razliku od Države”, dodao je uz zahvalu gradonačelniku i gradskim službama.

Listu za dodjelu potpora za očuvanje i razvoj obrtničke djelatnosti za 2014. godinu možete vidjeti na ovom linku.