Privatizacija pa otkazi: U splitskom škveru uprava podijelila 3.000 otkaza

brodogradRadnicima Brodosplita, njih više od 3.000, danas su uručene obavijesti o odluci o otkazu ugovora o radu, a u otkaznom će roku, bez odlaska na burzu rada, najmanje 1.500 radnika biti zaposleno na neodređeno vrijeme i 500 na određeno vrijeme u tvrtkama poslodavca, izvijestili su iz Brodosplita.

“Ukupno će se zaposliti 2.000 do 2.500 radnika, uz tendenciju porasta broja zaposlenih”, navodi se u priopćenju Odjela za odnose s javnošću Brodosplita.

Iz splitskog škvera podsjećaju da su obavijesti o odluci o otkazu ugovora o radu uručene temeljem potpisanog dodatka kolektivnom ugovoru i programa zbrinjavanja radnika, koji je odobrio Hrvatski zavod za zapošljavanje, te da je u cilju restrukturiranja, Uprava Brodosplita donijela odluke o nužnosti optimiranja broja radnika.

Također se podsjeća da se, prema prije prihvaćenom dodatku kolektivnom ugovoru, definira da se za više od 3.000 radnika Brodosplita isplate otpremnine u visini od 4.000 kuna po godini radnog staža za prvih 20 godina i po 1.500 kuna po godini radnog staža za one s više od 20 godina provedenih u Brodosplitu.

“Mjera smanjivanja broja radnika, koje je nužno provesti u procesu restrukturiranja, Uprava je morala odmah provesti, te strukturu i broj zaposlenih prilagoditi stvarnim potrebama Brodosplita. To je posljedica dosadašnjeg neodgovarajućeg upravljanja, loših poslovnih politika, neprovođenje mjera restrukturiranja kad su one trebale biti provedene, i dugogodišnjeg akumuliranja gubitaka, što je sve dovelo Brodosplit na rub likvidacije”, navodi se u priopćenju.

Iz Brodosplita ističu da je za budući uspješan škver u tijeku vrlo složen i zahtjevan projekt odabira radnika kojima će se ponuditi novi ugovori o radu.

“Završila je obrada testiranja 360 stupnjeva, te bi proces izbora radnika koji će raditi u Brodosplitu, mogao biti gotov tijekom lipnja, a u srpnju i potpuno. Izbor radnika će najvećim djelom ovisiti o odabiru suradnika, rezultatima testova, te odlukama budućeg rukovodstva”, naglašava se u priopćenju.

Radnicima Brodosplita kojima neće biti ponuđeni novi ugovori o radu, Uprava je, s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, osigurala savjetovanje kroz mobilne timove, koji će svim zainteresiranima pokušati pronaći odgovarajuće rješenje za njihovo novo zapošljavanje, zaključuje se u priopćenju.

Uprava Brodosplita i predstavnici triju sindikata koji djeluju u tom brodogradilištu su krajem travnja prihvatili prijedlog programa zbrinjavanja radnika u sustavu Brodosplita.

Većinski vlasnik Brodosplita je samoborska tvrtka DIV čiji su predstavnici krajem veljače ove godine s predstavnicima Vlade potpisali Ugovor o prodaji i prijenosu dionica brodograđevne industrije Split. Time je DIV postao vlasnik 99,78 posto dionica Brodosplita, čime je završen višegodišnji proces privatizacije splitskog škvera.