PRIKAZAT ĆE SE 266 FILMOVA IZ 56 ZEMALJA: Objavljen kompletan program 24. Sarajevo Film Festivala

24. Sarajevo Film Festival

Danas je u Sarajevu predstavljen kompletan program Sarajevo film festivala, a najavljena je i online prodaja ulaznica.

Ovogodišnje izdanje festivala donosi 266 filmova iz 56 zemalja, 18 programa, 52 svjetske premijere i 23 međunarodne premijere.

Na programu će se, među ostalim, naći filmovi nagrađeni u Cannesu: Hladni Rat (Pawel Pawlikovski), Capernaum (Nadine Labaki), Dogman (Matteo Garrone).

Najavljen dolazak uglednih gostiju, među kojima su: redatelj filma «Hladni Rat» Pawel Pawlikowski; redatelj i scenarist filma «Svi znaju» Asghar Farhadi; glavni glumci Marcello Fonte i Edoardo Pesce filma «Dogman» i casting direktor Francesco Vedovati.

PETAK, 10. KOLOVOZ

HLADNI RAT / COLD WAR
Poljska, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2018, 84 min.
Režija: Pawel Pawlikowski
Scenarij: Pawel Pawlikowski, Janusz Glowacki, Piotr Borkowski
Uloge: Joanna Kulig, Tomasz Kot, Borys Szyc, Agata Kulesza

Film HLADNI RAT govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi koji se zbog različitog porijekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivim, ali su ipak sudbinski predodređeni jedno za drugo. Smješten u vrijeme hladnog rata pedesetih godina prošlog stoljeća u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, film opisuje nemoguću ljubav u nemoguća vremena.

• Nagrada za najbolju režiju Cannes Film Festivala, 2018 (Pawel Pawlikowski)

Gost programa: redatelj Pawel Pawlikowski

SUBOTA, 11. KOLOVOZ

DIVLJI ŽIVOT / WILDLIFE
SAD, 2018, 104 min.
Režija: Paul Dano
Scenarij: Paul Dano, Zoe Kazan
Uloge: Carey Mulligan, Ed Oxenbould, Bill Camp, Jake Gyllenhaal

Osjetljivi šesnaestogodišnjak Joe jedino je dijete domaćice Jeanette i profesionalnog igrača golfa Jerryja koji žive u malom gradiću u Montani šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nedaleko od njih, u blizini kanadske granice, bjesni neobuzdan šumski požar. Nakon što izgubi posao i osjećaj vlastite vrijednosti, Jerry se odluči pridružiti naporima na gašenju požara i ostavlja suprugu i sina da se brinu sami o sebi. Prisiljen da naprasno sazri, Joe svjedoči izvanbračnoj vezi sa starijim muškarcem u koju se upušta njegova majka.

NEDJELJA, 12. KOLOVOZ

SVI ZNAJU / EVERYBODY KNOWS
Francuska, Španjolska, Italija, 2018, 132 min.
Režija i scenarij: Asghar Farhadi
Uloge: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín, Eduard Fernández, Bárbara Lennie, Inma Cuesta, Elvira Mínguez

Laura s djecom odlazi iz Buenos Airesa i putuje u svoje rodno selo u vinogradarskim predjelima Španjolske kako bi prisustvovala vjenčanju svoje sestre. Ali neočekivani događaji remete obiteljsko okupljanje i pretvaraju ga u krizu tokom koje će na površinu isplivati skrivena prošlost Laurine obitelji.

Gost programa: redatelj i scenarist Asghar Farhadi

PONEDJELJAK, 13. KOLOVOZ

KAPERNAUM / CAPERNAUM
Libanon, 2018, 120 min.
Režija: Nadine Labaki
Scenarij: Jihad Hojeily, Michelle Keserwany, Nadine Labaki, Khaled Mouzanar, Georges Khabbaz
Uloge: Zain Al Rafeea, Yordanos Shiferaw, Boluwatife Treasure Bankole, Kawthar Al Haddad, Fadi Kamel Youssef, Cedra Izam, Alaa Chouchnieh, Nadine Labaki

Zain stoji pred sudom u Lebanonu. Već je bio u zatvoru jer je nekoga napao nožem. Sada želi tužiti svoje roditelje jer su ga donijeli na svijet. Niko pouzdano ne zna koliko je Zain star, ali medicinski vještak procjenjuje da dječak ima 12 godina.

• Nagrada žirija (Jury Prize) Cannes Film Festivala, 2018 – Nadine Labaki
• Nagrada Ekumenskog žirija Cannes Film Festivala, 2018 – Nadine Labaki

UTORAK, 14. KOLOVOZ

DOGMAN
Italija, Francuska, 2018, 102 min.
Režija: Matteo Garrone
Scenarij: Ugo Chiti, Massimo Gaudioso, Matteo Garrone
Uloge: Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano, Adamo Dionisi, Francesco Acquaroli, Alida Baldari Calabria, Gianluca Gobbi

U predgrađu stiješnjenom između velikog grada i divljine, gdje vlada zakon jačega, sitan i blag muškarac, Marcello, provodi dane između posla u skromnom salonu za pse, ljubavi prema kćerki Alidi i potčinjenog odnosa sa Simoncinom, bivšim bokserom koji terorizira čitavo naselje. Odlučan da povrati vlastito dostojanstvo nakon posljednje u nizu nepravdi koje su mu nanesene, Marcello planira osvetu koja će polučiti neočekivan rezultat.
• Nagrada za najboljeg glumca Cannes Film Festivala, 2018 – Marcello Fonte
• Nagrada za ulogu Cannes Film Festivala, 2018 – Palm Dog
• Nagrada za najboljeg glumca Međunarodnog udruženja kinofila (ICS Cannes Award) – Marcello Fonte
• Srebrna vrpca, nagrade Talijanskog nacionalnog sindikata filmskih novinara: za najboljeg urednika – Marco Spoletini; za najbolji film – Matteo Garrone; za režiju – Matteo Garrone; za scenografiju – Dimitri Capuani; za zvuk – Maricetta Lombardo; za najboljeg glumca – Marcello Fonte, Edoardo Pesce; za produkciju – Matteo Garrone, Paolo Del Brocco, Archimede, Rai Cinema; za casting direktora – Francesco Vedovati

Gosti programa: glavni glumci Marcello Fonte i Edoardo Pesce, casting direktor Francesco Vedovati

SRIJEDA, 15. KOLOVOZ

ANĐEO / THE ANGEL
Argentina, Španjolska, 2018, 126 min.
Režija: Luis Ortega
Scenarij: Luis Ortega, Rodolfo Palacios, Sergio Olguín
Uloge: Lorenzo Ferro, Chino Darín, Daniel Fanego, Mercedes Morán, Luis Gnecco, Peter Lanzani, Cecilia Roth

Carlitos je sedamnaestogodišnjak s držanjem filmske zvijezde, kovrčav, plavokos i plavook. Već u najranijem djetinjstvu žudio je za stvarima drugih ljudi, ali je tek u ranoj adolescenciji otkrio svoj pravi poziv – da bude lopov. Nakon što u novoj školi upozna Ramona, Carlitos se, privučen njime, počinje praviti važan ne bi li pobudio njegovo zanimanje. Zajedno kreću na put samootkrivenja, pronalaska ljubavi i kriminala. Ubojstva su tek nusprodukt njihovih nasilnih djela, koja postaju sve brutalnija, sve dok Carlitosa ne uhapse. Mediji Carlitosu, zbog njegovog anđeoskog izgleda, daju nadimak „Anđeo smrti“. Obasut pažnjom zbog ljepote, Carlitos preko noći postaje slavan.

ČETVRTAK, 16. KOLOVOZ

SINK OR SWIM
Francuska, Belgija, 2018, 122 min.
Režija: Gilles Lellouche
Scenarij: Gilles Lellouche, Ahmed Hamidi, Julien Lambroschini
Uloge: Guillaume Canet, Leïla Bekhti, Mathieu Amalric, Virginie Efira, Jean Hugues Anglade, Benoît Poelvoorde, Marina Foïs, Jonathan Zaccaï, Noée Abita, Mélanie Doutey

Grupa četrdesetogodišnjaka, svi odreda na pragu krize srednjih godina, na lokalnom bazenu odluče oformiti prvi muški tim sinkroniziranih plivača. Uprkos skepticizmu i izrugivanju okoline, pod trenerskom palicom posrnule prvakinje koja pokušava srediti vlastiti život, upuštaju se u neobičnu avanturu, te uspijevaju povratiti malo samopouzdanja i saznati puno toga o sebi samima i jedni o drugima.

PETAK, 17. KOLOVOZ

ŠPIJUN KOJI ME NAPUCAO / THE SPY WHO DUMPED ME
SAD, 2018, 117 min.
Režija: Susanna Fogel
Scenarij: Susanna Fogel, David Iserson
Uloge: Mila Kunis, Kate McKinnon, Justin Theroux, Gillian Anderson, Hasan Minhaj, Ivanna Sakhno, Sam Heughan

Najbolje prijateljice Audrey i Morgan, tridesetogodišnjakinje iz Los Angelesa, neočekivano se nađu u središtu međunarodne zavjere kada se na vratima njihovog stana pojavi Audreyn bivši momak kojeg progoni grupa opasnih plaćenih ubojica. One se, na vlastito iznenađenje, odmah daju u akciju i uskoro putuju širom Eerope skrivajući se od ubojica i sumnjivog, ali šarmantnog britanskog tajnog agenta, kujući plan za spas svijeta.