U Beču postavljeno 450 umjetnih ptičjih gnijezda, ptice su ih odmah prihvatile i uselile se u njih!

U Beču postavljeno 450 umjetnih ptičjih gnijezda, ptice su ih odmah prihvatile i uselile se u njih!
Foto: Press

Bečka gradska uprava potvrđuje da energetska obnova građevina i zaštita prirode mogu ići ruku pod ruku – diljem glavnog austrijskog grada postavljaju se umjetna ptičja gnijezda kao zamjena za gnijezda koja su morala biti uklonjena tijekom radova.

To je rezultat zajedničke inicijative bečkog Gradskog odjela za zaštitu okoliša i stambenog poduzeća Wiener Wohnen.

Za vrijeme građevinskih radova u ulici Mautner-Markhof-Gasse u bečkom naselju Simmering ispod krovova i na fasadama otkrivena su mnogobrojna ptičja gnijezda pa su ptice premještene u druga, za njih posebno izgrađena gnijezda na susjednim zgradama. Tako je pokrenuta inicijativa za zaštitu gradskih ptica kao što su lastavice, vjetruške, vrapci i različite vrste šišmiša.

Mnoge vrste ptica ljudsku vrstu prate već tisućama godina i postale su sastavni dio života u gradu. Riječ je o pticama koje se hrane gotovo isključivo kukcima, što ih čini izuzetno korisnim dijelom ekosustava.

One su često i vjesnici proljeća jer se s juga u europske gradove vraćaju u travnju i svibnju i to uvijek u ista gnijezda. Kako bi to i nakon sanacijskih radova na zgradama bilo moguće, potrebno im je osigurati zamjenska gnijezda, što je Grad Beč vrlo ozbiljno shvatio.

Do sada je u cijelom gradu postavljeno 450 umjetnih gnijezda koja su ptice odmah prihvatile!