Povjerovao da je zaradio na kriptovalutama pa, slijedeći upute prevaranta, ostao bez novca

Ilustracija | Foto: Pixabay

Zagrebačka policija izvijestila je o novom slučaju računalne prijevare kojom je 61-godišnjak oštećen za 2300 eura.

Sumnja se da je osumnjičeni 44-godišnjak, zajedno s drugom zasad nepoznatom osobom ili više njih, 23. veljače 2024. oštećenog 61-godišnjaka doveo u zabludu na način da mu je rekao da je dobio novčani iznos od kripto valuta u iznosu od gotovo 8000 eura te ga uputio da na svoj mobilni telefon instalira aplikaciju namijenjenu povezivanju računala i mobilnih telefona s drugim takvim uređajima, priopćila je Policijska uprava zagrebačka.

Oštećeni je postupio po uputi 44-godišnjaka, a potom je dostavljanjem informacija osumnjičenom omogućio kontrolu nad svojim mobilnim uređajima i aplikacijama da bi potom zasad nepoznati počinitelj neovlašteno pristupio internet bankarstvu oštećenog i izvršio osam transakcija prijenosa novca s bankovnog računa oštećenog na bankovni račun osumnjičenog 44-godišnjaka, a koji je svoj bankovni račun ustupio na raspolaganje zasad nepoznatim počiniteljima radi transfera sredstava stečenih kaznenim djelom.

“Odmah po zaprimanju novčanih sredstava na svoj bankovni račun, sumnja se, osumnjičeni je sam ili zajedno s drugim zasad nepoznatim počiniteljem, s ciljem prikrivanja stvarnog izvora novca i izbjegavanja oduzimanja imovinske koristi stečene kaznenim djelom, sav novac doznačio drugim zasad nepoznatim primateljima, čime je 61-godišnjak oštećen za novčani iznos od 2300 eura”, stoji u priopćenju.

44-godišnjak je osumnjičen za kaznena djela “računalna prijevara” i “pranje novca”. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv njega je podneseno posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.