PRIGORSKI DAN U LISINSKOM: Podsjetnik na pomalo zaboravljene običaje Zagrebačkog prigorja

Prigorski dan
Foto: Press

Zahvaljujući dobroj suradnji kulturno-umjetničkih društava koja djeluju u Podsljemenskim naseljima, već 15. godinu zaredom održava se tradicionalni koncert narodnih pjesama i plesova pod nazivom “Prigorski dan”.

Ovogodišnje izdanje održat će se u subotu, 10. ožujka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, a u sklopu koncerta održava se i izložba narodnih nošnji “Šestinskih švelja i opančara”.

Na spomenutom području, u naseljimaa Šestine, Gračani, Remete, Bukovac, Markuševec i Čučerje, djeluju društva s dugom i bogatom tradicijom – čuvari i promicatelji bogatog folklornog nasljeđa, i to: HSPD “Sljeme” Šestine-Zagreb od 1895., HKPD “Bosiljak” Čučerje od 1896., HSPD “Podgorac” Gračani od 1907., HKUD “Prigorec” Markuševec od 1923., KUD “Frankopan – Remete” i KUD “Bukovac” od 1920., FIS “Remete” od 1995.

Sva ona predstavit će se u Lisinskom. Ulaznice su u prodaji po KUD-ovima i na blagajni KD Lisinski.

“Prigorski dan” je podsjetnik na pomalo zaboravljene običaje Zagrebačkog prigorja u kojem još uvijek živi duh izvorne tradicijske kulture i u kojem još uvijek “rožice cveteju”. Uz to, kao i svi dosadašnji, ovogodišnji “Prigorski dan” je humanitarnog karaktera.