PRIGORCI U LISINSKOM: U nedjelju se održava 14. izdanje tradicionalnog koncerta ‘Prigorski dan’

Prigorski dan
Foto: Press

Tradicionalni koncert narodnih pjesama i plesova pod nazivom Prigorski dan, podsjetnik na pomalo zaboravljene običaje Zagrebačkog prigorja, održava se u nedjelju, 26. ožujka, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Zagrebačko Prigorje je smješteno kao kapa grada Zagreb. Udruga Prigorski dan obuhvaća prostor nekadašnjih sela, danas naselja smještena med zelenim bregima od Šestina na zapadu, Gračana i Markuševca, Remeta i Bukovca do Čučerja na istočnoj strani Medvednice.

Prebogatu tradiciju i stare običaje toga kraja i danas, s entuzijazmom, čuvaju članovi Udruge – ljubitelji starine i promicatelji bogatog folklornog nasljeđa i domaće riječi koje su odlučili oteti zaboravu.

Svako od tih prigoskih sela ima svoje kulturno umjetničko društvo koje okuplja ljubitelje starinske pjesme, plesa i muzike raznih dobnih skupina, tako da u Šestinama djeluje HSPD “Sljeme” Šestine-Zagreb osnovano davne 1895. godine, HKPD Bosiljak iz Čučerja 1896., HSPD Podgorac iz Gračana osnovano je 1907. godine, Markuševčani imaju svoj HKUD “Prigorec” od 1923., KUD Frankopan – Remete i Bukovac tancaju od 1920. godine i FIS “Remete” od 1996. godine.

Ova društva predstavljaju izvornu baštinu našeg Grada i njegov su zaštitni znak.

U sklopu koncerta održava se i izložba narodnih nošnji “Šestinskih švelja i opančara”.

Kao i svi dosadašnji, ovogodišnji Prigorski dan je humanitarnog karaktera.