SVEČANO OTVOREN novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman

Zračna luka Franjo Tuđman
Foto: Facebook

U nazočnosti 500 uzvanika, među kojima su bili premijer Andrej Plenković i francuski državni tajnik za vanjske poslove Harlem Desir, u utorak navečer svečano je otvoren novi putnički terminal zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman”.

Premijer Plenković je, čestitajući svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog projekta, izjavio kako je siguran “da će ova predivna Zračna luka pridonijeti imidžu Hrvatske, boljem dojmu svih onih koji nas posjećuju, kao i daljnjem povećanju broja turista”.

Naglasio je da to što Zračna luka nosi naziv Franjo Tuđman je najmanje što smo mogli učiniti za prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja moderne i suvremene Hrvatske.

Kako ističe HRT, novi putnički terminal Zračne luke “Franjo Tuđman” najveći je infrastrukturni projekt u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina u koji je uloženo oko 300 milijuna eura.

Tri godine gradile su ga većinom domaće tvrtke, uključujući Kamgrad i Zagreb Montažu te Viadukt, koji je i član konzorcija koji stoji iza investicije, odnosno tvrtka Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) koja je 30-godišnji koncesionar te zračne luke od 2013. godine.

Osim Viadukta, suvlasnici tvrtke MZLZ su su Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC i TAV Airports. A vlasnici Zračne luke su Republika Hrvatska (55 %), Grad Zagreb (35 %) te Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica (po 5 %).

Za redoviti promet novi terminal se otvara 28. ožujka.