Prigodna marka u čast 50. obljetnice Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog

Foto: Hrvatska pošta

Na Dan Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, koji se svake godine obilježava 29. prosinca, Hrvatska pošta pustit će u optjecaj posljednju ovogodišnju prigodnu poštansku marku u čast 50. obljetnice djelovanja ove velike glazbene institucije.

Autorica marke, koja je izdana kao dopuna Programu izdavanja prigodnih poštanskih maraka za 2023., zagrebačka je dizajnerica Nataša Odak prema fotografiji koju je snimio zagrebački fotograf Tomislav Jagar. Nominalna vrijednost marke iznosi 0,58 eura, a izdana je u arcima od 20 maraka u nakladi od 30.000 primjeraka.

Nova prigodna marka moći će se kupiti u poštanskim uredima i na epostshop.hr. Hrvatska pošta otisnula je uz ovo izdanje i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Tekst pratećeg letka uz marku napisala je dr. sc. Ana Unkić, voditeljica Multimedijsko-dokumentacijskog odjela Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog:

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu jedna je od najvažnijih glazbenih i kulturnih ustanova u Hrvatskoj. Nazvana je po Vatroslavu Lisinskom, skladatelju prve hrvatske nacionalne opere Ljubav i zloba. Dvorana je sagrađena prema idejnom rješenju Marijana Haberlea, Minke Jurković i Tatiane Zdvořák-Erlih, a njezinu konstrukciju izradio je Eugen Erlih (Erlich, Ehrlich). Gradnja Dvorane trajala je 13 godina, od 1960. do 1973. te ima Veliku dvoranu s 1848 sjedala i Malu dvoranu s 309 sjedala, a za njihovu izvrsnu akustiku zaslužni su Albert Pregernik i Heinrich Keilholz. Dvorana se može pohvaliti najvećim filmskim platnom u zatvorenom prostoru u Hrvatskoj (dimenzija 19×8 m) i, nakon zagrebačke katedrale, drugim orguljama po veličini u Hrvatskoj koje je izradila tvrtka Walcke iz Ludwigsburga. Na svečanom otvorenju Koncertne dvorane, 29. i 30. prosinca 1973., u dva dana održane su 24 koncertne priredbe koje je posjetilo više od 30.000 ljudi! I dandanas se Dan Dvorane obilježava 29. prosinca u svečanom novogodišnjem ozračju.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog je i dom Zagrebačke filharmonije, a popis ansambala i solista koji su nastupima u Dvorani obogatili kulturnu ponudu Zagreba i Hrvatske doista je impresivan: Berlinska, Bečka i Londonska filharmonija, Lorin Maazel, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Valerij Gergijev, Riccardo Muti, Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, Martha Argerich, Mstislav Rostropovič, Tina Turner, Sting, Nick Cave, Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Chick Corea, Paco de Lucía, Diana Krall i drugi. U Dvorani se godišnje održi tristotinjak javnih priredba – koncerata, kazališnih predstava, kongresa, filmskih projekcija, čak i baleta na ledu – a više od tristo tisuća posjetitelja godišnje čini Dvoranu Lisinski jednom od najposjećenijih kulturnih institucija u Hrvatskoj.