Preminuo general Pavao Miljavac, počasni predsjednik Hrvatskog generalskog zbora

Foto: MORH

Umirovljeni general Pavao Miljavac, počasni predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, preminuo je danas u bolnici u Zagrebu.

Vijest nam je potvrdio umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs. General Miljavac završio je u bolnici prije tri dana, kazao nam je Rojs, javlja televizija N1.

Pavao Miljavac rođen je općini općina Netretić, 3. travnja 1953. godine. Završio Tehnološko-kemijski fakultet u Zagrebu.

Od 1991. na dužnostima u Hrvatskoj vojsci: načelnik stožera i zapovjednik Zbornoga područja Karlovac te pomoćnik i zamjenik načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Godine 1996. promaknut je u čin general pukovnika i postavljen na dužnost načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Tu je dužnost obnašao do 1998. godine.

Od 14. listopada 1998. do 27. siječnja 2000. obnašao je dužnost ministra obrane u Vladi premijera Zlatka Mateše.

Nakon parlamentarnih izbora 2000. godine ulazi u Hrvatski sabor najprije kao zastupnik HDZ-a, da bi s Vesnom Škare Ožbolt i Matom Granićem napustio HDZ i prešao u novoosnovani Hrvatski demokratski centar kasnije preimenovan u Demokratski centar. Na kraju se vratio u HDZ te se s dvadesetak umirovljenih generala angažirao na braniteljskim pitanjima.

U dva manadata bio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, a kasnije izabran za počasnog predjednika HGZ-a.