U Novigradu na Dobri, uz najviše vojne počasti, pokopan general zbora Pavao Miljavac

Foto: MORH

Uz najviše vojne počasti, na Mjesnom groblju u Novigradu na Dobri danas je održan posljednji ispraćaj generala zbora Pavla Miljavca.

General zbora Pavao Miljavac preminuo je u Zagrebu, 5. prosinca 2022. godine u 69. godini života.

Na posljednjem ispraćaju i misi zadušnici u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, uz obitelj i prijatelje, nazočili su ministar obrane Mario Banožić, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnici, vojni dužnosnici i pripadnici Hrvatske vojske, objavilo je Ministarstvo obrane.

Biranim riječima od bivšeg načelnika Glavnog stožera OSRH i ministra obrane te saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, oprostio se ministar Medved, koji je izrazio sućut u ime Vlade i svoje osobno, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

“Danas se opraštamo od generala Miljavca, kojega će generacije pamtiti kao jednog od simbola Domovinskog rata, generala pobjedničke Hrvatske vojske. Život su mu krasile vrline: iskrenost, hrabrost i odlučnost“, rekao je ministar Medved, dodavši da se u svemu što je u životu radio vodio ljubavlju prema Hrvatskoj za koju dao nemjerljiv doprinos, kao vojnik i političar, a neizbrisiv trag ostavio je i kao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora.

“Teško je pronaći prave riječi, jer je tugu i prazninu nemoguće nadomjestiti. Ono što možemo danas, sutra i ubuduće jest pružiti utjehu i podršku Pavlovoj obitelji, čuvajući sjećanje na njegov život, ratni put i ogroman doprinos u stvaranju Hrvatske“, poručio je Medved, kao i da ime Pavla Miljavca ostaje trajno zabilježeno u našoj povijesti, u temeljima hrvatske države, u ustroju i stvaranju Hrvatske vojske i razvoju obrambenog sustava.

Istaknuo je da je general Miljavac bio uvijek uzdignute glave, uspravan, ustrajan i dosljedan, beskompromisan, velik u djelima, te da je u svemu što je radio ostavio neizbrisiv trag, na ponos svojoj obitelji i domovini, kao i da je ostavio naslijeđe koje će i budući naraštaji baštiniti, uputivši na kraju riječi zahvale:

“Hvala ti na istinskom domoljublju, na nesebičnom sudjelovanju u obrani domovine. Hvala ti, dragi generale, na promicanju zajedništva, vrijednosti Domovinskog rata i hrvatskih branitelja kao temelja hrvatske države za koju si se borio. Hvala ti na ustrajnom i napornom radu. Smireno i dostojanstveno, časno i predano, ustrajno i vjerno služio si domovini i bio odan obitelji“.