NA DANAŠNJI DAN: Najžešći topnički napad srpsko-crnogorskih snaga na Dubrovnik

Foto: Screenshot HRT

Dogodilo se na današnji dan – 6. prosinca

Na današnji dan, 6. prosinca 1991. godine, srpsko-crnogorske snage izvršile najžešći topnički napad na Dubrovnik.

Na grad je ispaljeno preko 500 topničkih granata. Od toga je samo na franjevački samostan Male braće palo 37 projektila. Ukupno je poginulo 19 civila, a ranjeno je preko 60 građana. Na Stradunu, ispred gradskog zvonika, poginuo je od granate 22-godišnji fotoreporter Pavo Urban, suradnik Dubrovačkog vjesnika i Slobodne Dalmacije. Svoje posljednje fotografije snimio je sa samog mjesta pogibije. Jake borbe tog su se dana odvijale i na Srđu.
Oštećene su palače Sponza, crkva sv. Vlaha, gradske zidine, luka te hoteli. Na više mjesta rakete i granate izazvale su požar, a branitelji i mještani pod neprekinutom kanonadom gase vatru.


U nastavku podsjećamo na još neke događaje koji su se odigrali na današnji dan:

1586.
– Toma Erdödy je s malim brojem ratnika (500 konjanika i 500 pješaka) razbio Ali-begovu vojsku (3 000 konjanika i 500 pješaka) kod Ivanića.

1768.
– Objavljeno je prvo izdanje Encyclopædie Britannice, jedne od najčitanijih enciklopedija u svijetu.

1778.
– Rodio se francuski kemičar i fizičar Joseph Louis Gay-Lussac, koji je otkrićem natrija, kalija, dicijana i cijanovodične kiseline uvelike pridonio razvoju moderne kemije.

1865.
– Zabranjeno ropstvo u SAD-u.

1878.
– Umro je Matija Mesić, prvi rektor zagrebačkog sveučilišta. Bio je hrvatski katolički svećenik, povjesničar, kraljevski javni redoviti profesor hrvatske povijesti na Mudroslovnom fakultetu, predsjednik Matice hrvatske, redoviti član Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti te prvi rektor Sveučilišta Franje Josipa I. u Zagrebu.

1917.
– Finska proglasila neovisnost od Rusije.

1922.
– Irska proglasila Neovisnost od Velike Britanije.

1923.
Rođena je Savka Dabčević-Kučar, hrvatska političarka i ekonomistica, jedna od ključnih osoba Hrvatskog proljeća, kasnije jedna od osnivačica Hrvatske narodne stranke.

1942.
– U Bosanskomu Petrovcu osnovana Antifašistička fronta žena (AFŽ).

1954.
– Održan je prvi zagrebački festival zabavne glazbe pod nazivom Izaberite najbolje plesne melodije 1953.
Utemeljitelj festivala bio je Fedor Kopsa koji je tada osmislio natječaj za najbolje domaće plesne melodije. Stoga je i prvo izdanje nosilo naziv “Izaberite najbolje plesne melodije 1953”, a održalo se u današnjem Zagrebačkom kazalištu mladih. Prema glasovima publike pobjedu je odnijela pjesma “Ta tvoja ruka mala” skladatelja Ljube Kuntarića koji je za prvo mjesto saznao preko novina.

1988.
– Umro je Roy Orbison, američki kantautor, jedan od pionira rock ‘n’ rolla.

1991.
– Hrvatske snage pokrenule vojno-redarstvenu akciju “Orada” kojom su u potpunosti oslobodile Lipik koji je time postao prvi oslobođeni grad u Domovinskom ratu i jedini oslobođeni grad do vojno-redarstvene akcije “Oluja”.

1998.
– Osnovan Hrvatski narodni savez, stranka vojvođanskih Hrvata.

2008.
– U Pragu je otkriven spomenik Vladimiru Prelogu, hrvatskom kemičaru i nobelovcu, koji je studirao i doktorirao u glavnom gradu Češke.


Danas se obilježava:
– blagdani sv. Nikole
– dan državnosti u Finskoj
– dan državnosti u Irskoj

dd1206