Preminula fotografkinja Marija Braut

Marija Braut, poznata fotografkinja i nasljednica slavne zagrebačke škole fotografije, preminula je u 86. godini.

marija-braut
Rođena je 1929. u Celju. Godine 1941. doselila se u Zagreb u kojem je maturirala i započela studij arhitekture.

Fotografijom se počela baviti u atelijeru Toše Dabca potkraj 1960-ih godina. Prvu je izložžbu imala 1969. godine zajedno s Petrom Dabcem.

Radila je u Galerijama grada Zagreba, današnjem Muzeju suvremene umjetnosti, za koji je snimala za kataloge te portrete umjetnika. Od 1972. radi kao samostalni umjetnik.

Surađivala je s Hrvatskim narodnim kazalištem, Zagrebačkim kazalištem mladih, Dramskim kazalištem Gavella, Satiričkim kazalištem Kerempuh i Dubrovačkim ljetnim igrama. Izlagala je na više od stotinu samostalnih i skupnih izložaba.

Redovito je objavljivala fotografije u novinama i specijaliziranim časopisima.

Fotografije Marije Braut čuvaju se u Muzeju grada Zagreba, Muzeju za umjetnost i obrt, Zagreb, Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb, Hrvatskom držžavnom arhivu, HAZU teatrologija, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske…

Prvu samostalnu izložbu imala je 1969. u Galeriji SC u Zagrebu. Nasljednica je slavne “zagrebače škole” fotografije.

Bila je članica Fotokluba Zagreb i ULUPUH-a od 1969. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, među kojima i nagrade Grada Zagreba.

Posljednju veliku izložbu – “Nepoznati Zagreb Marije Braut” imala je prije godinu dana u Umjetničkom paviljonu. Bilo je izloženo stotinjak crno-bijelih fotografija Zagreba kakav pamte starije generacije.

O svom životu i radu progovorila je u dokumentarnom filmu “Marija hoda sama” iz 2009.