Predsjednik Milanović uručio časničke činove: “Ponosni smo na vas i vaš odabir”

Foto: Dario Andrišek / Ured predsjednika

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović uručio je danas na svečanosti u Uredu predsjednika Republike časničke činove polaznicima 14. naraštaja temeljne časničke izobrazbe – smjer Zdravstvena služba, bojnici Maji Vida, natporučniku Marku Šabuliću, poručnici Bernardi Bebić i poručniku Fabijanu Biondiću.

Milanović u prigodnom obraćanju čestitao je časnicima, članovima njihovih obitelji i prijateljima te časnicima rekao da cijeni njihov odabir, objavio je Ured predsjednika.

“Čeka vas zanimljiva karijera i cijenim to što ste odabrali ovaj težak poziv. U vremenima u kojima živimo, razmišljamo i gledamo svijet oko sebe, posebno u zadnjih godinu dana, sve je teže mlade motivirati da se priključe vojsci i da odaberu vojni poziv. Ni nije samo naš izazov, to je izazov svih zapadnih država i zapadnih vojski, takvo je vrijeme”, poručio je Milanović.

Naveo je kako ih čeka zanimljiv život istaknuvši kako je vojska poziv te je više od obične profesije. “To je hijerarhijski sustav. Na nama je, na državi, na onima koji su danas ovdje i na onima koji će u demokraciji doći nakon nas, da vam osiguramo dobre uvjete za rad, da ne zažalite zbog svog odabira. Posebno kada se radi o stvarima u okvirima naših mogućnosti, u okviru naše financijske sposobnosti kao države”, rekao je predsjednik Milanović.

“S jedne strane je obveza države, a s druge strane je vaša obveza. Jer prava bez dužnosti ne postoje. Društvo koje počiva na ideji da postoje prava bez dužnosti, neće dugo trajati. Društvo u kojem se cijene dužnosti, ali i poštuju prava, je društvo koje ima čvrste temelje, koje će trajati i koje ima budućnost. U vama svi vidimo budućnost , ponosni smo na vas, na vaš odabir”, zaključio je Milanović.

Činove, časničke bodeže, svjedodžbe i uvjerenja o završenoj prvoj razini izobrazbe časnika časnicama su uručili predsjednik Milanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” brigadni general Blaž Beretin, a uručenju su nazočili zapovjednik Zapovjedništva za potporu general pukovnik Mladen Fuzul, pomoćnik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH za zdravstvo general-bojnik Boris Zdilar, načelnik Centra vojnih škola “Petar Zrinski” brigadir Damir Stručić i zapovjednik Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk” brigadir Mirko Stošić.

Uz predsjednika Milanovića bili su i savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, savjetnik Predsjednika za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković i pročelnik Vojnog ureda Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika kontraadmiral Predrag Stipanović.