Poskupljuju cigarete, pušačima mjesečno oko 150 kuna veći trošak

cigareteOvog proljeća očekuje nas rast trošarina na cigarete do ciljane razine od 77 eura na 1000 cigareta, što je u praksi poskupljenje do pet kuna po kutiji.

Prema računici Glasa Slavonije, prosječnog pušača koji popuši jednu kutiju cigareta dnevno očekuje dodatni mjesečni trošak od oko 150 kuna, to jest 1800 kuna godišnje. S trenutačnim cijenama prosječan pušač godišnje izdvaja 8395 kuna na cigarete.

Najveći broj pušača puši cigarete brenda čija kutija stoji 23 kune, što je tjedno 161 kuna. S predviđenim poskupljenjem tjedni trošak povećava se na 196 kuna. Pušači koji kupuju duhan troše oko 75 kuna, a s poskupljenjem će im se tjedni troškovi povećati za 10 kuna.

Povećanje trošarina Vlada je objasnila preuzetom obvezom od EU prema kojoj “ukupna trošarina na sve cigarete mora iznositi najmanje 57% prosječne ponderirane maloprodajne cijene cigareta puštenih u potrošnju i minimalno 64 eura na 1000 komada cigareta, bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta”. Osim novca u proračunu, Vlada se nada i “zdravstvenom efektu” povećanja trošarina.