Mlada redateljica Maja Šubarić Mahmuljin pobjednica filmskog festivala u New Yorku

Maja-Subaric-MahmuljinMaja Šubarić Mahmuljin pobjednica je Manhattan International Film festivala, koji je prošlog tjedna održan u New Yorku. Ova 27-godišnja mlada hrvatska redateljica bila je jedna od 13 finalista festivala, te je pozvana da osobno predstavi svoj kratki dokumentarni film „Pri našem delu“ (What we do), koji je izabran između 130 prijava iz cijeloga svijeta. Riječ je o dirljivom i inspirativnom portretu osobe koja ima Dawnov sindrom, no živi ispunjen i dostojanstven život.

„Velika je čast biti pozvan u New York na Festival, a još veća pobijediti. Ponosna sam i sretna što je moj dokumentarni prvijenac osvojio simpatije žirija i publike. Konkurencija je bila velika i drago mi je što sam imala priliku upoznati redatelje iz raznih dijelova svijeta“, rekla je Maja u New Yorku povodom pobjede.

Festival, koji se održao od 28. veljače do 2. ožujka 2014., već treću godinu zaredom okuplja mlade režisere do 30 godina koji u svojim filmovima promiču vrijednosti kao što su dostojanstvo ljudske osobe. Ovaj prestižni festival također poziva priznate režisere, scenariste, producente i glumce iz filmske industrije. Organizator festivala je Svjetski savez mladih (World Youth Allince), globalna organizacija mladih sa sjedištem u New Yorku, koja se bavi promicanjem ljudskog dostojanstva i solidarnosti.

Gosti Festivala bili su brodvejski i holivudski glumci Dana Ivey (Home alone 2, Sabrina, The Scarlet Letter, Rush hour)  i Kevin Collins (Munich, Baby Mama, Infinite Justice)  te filmski producent i scenarist Giovanni Morricone, sin poznatog skladatelja filmske glazbe Ennia Morriconea. Evo što je o Majinom filmu rekao Giovanni Morricone: „Smatram da film ‘What we do’ svakako treba biti prikazan u Ujedinjenim narodima jer je edukativan i pokazuje kako možemo uključiti osobe s posebnim potrebama u društvo. Radi se o dobro strukturiranom, emotivnom i pozitivnom filmu s elementima humora.“

Uz Maju, nagrađena su još dva redatelja – Josep Antoni Ribas Rossello za animirani film „The Unforgettable pianist“ i Xandrino Mangunay za igrani film “Laum”. Tri nagrađena filma i dva počasna (Daniel Alava za “Dummies” i Ion Sova za “Tenebris”) bit će prikazana u Ujedinjenim narodima 2. travnja, a hrvatska ih publika može vidjeti u kinu Grič 21. ožujka u 20 sati.