Policija upozorava: Ne dajte novac onima koji prikupljaju pomoć po stanovima i kućama!

Policija je upozorila građane da ne daju novac koji za stradale u poplavama traže osobe po stanovima i kućama jer postoji mogućnost da je riječ o prevarama. Policija je navela da među građanima kruže priče o tome da u stanove i obiteljske kuće dolaze osobe tražeći isključivo novac za stradale u poplavama. Građane je pritom upozorila da takvim osobama ne daju novac i ne nasjedaju lakovjerno na takve priče jer postoji mogućnost da je riječ o prevarantima, prenosi Hina.

policija

„Zaštitite se da ne postanete žrtva kaznenog djela te ako želite pružiti pomoć stanovništvu ugroženom poplavama, učinite to putem Crvenog križa ili na drugi način, o kojem su informacije javno dostupne i konstantno se šalju putem medija ili tijela“, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama.

Nakon što su se u pojedinim medijima pojavile informacije o pljačkanju napuštenih kuća policija je poručila da je prisutna na poplavljenim područjima, kontrolira i drži sve pod nadzorom te vodi brigu o napuštenoj imovini.

MUP navodi da je policija, uz standardne aktivnosti i svakodnevne zadaće, maksimalno angažirana u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj prekomjernim padalinama, štiteći sigurnost i imovinu građana.

Policija je na raspolaganju građanima i sudjeluje u obrani, spašavanju i evakuaciji iz ugroženih područja te pružanju pomoći unesrećenima. Policijski službenici obilaze poplavljena područja, nadziru nasip, članovi su stožera za zaštitu i spašavanje, a čak i oni policijski službenici izvan radnog vremena samovoljno dolaze i dežuraju, pomažu kolegama u smjenama, postavljaju vreće i angažiraju se oko svega potrebnoga.

Policija pojačano nadzire promet i zbog poplavljenih prometnica na pojedinim dionicama preusmjerava i fizički regulira promet obilaznim smjerovima. Naime uslijed obilnih padalina i porasta vodostaja izlile su se rijeke i potoci, zbog čega su za promet zatvorene neke od državnih, županijskih i lokalnih prometnica.