Počinje Zagrebačka kros liga, najstarije i najpoznatije ligaško trkačko natjecanje

Počinje Zagrebačka kros liga, najstarije i najpoznatije ligaško trkačko natjecanje
Foto: Press

Zagrebačka kros liga je najstarije i najpoznatije ligaško trkačko natjecanje koju 38. godinu zaredom organizira Atletski klub Maksimir.

Trče se četiri dijela, dva proljetna, s po 8 kola, te dva jesenja, s također po 8 kola.

Svakom natjecatelju boduje se najviše po 5 najboljih rezultata u proljetnim dijelovima, i po 5 najboljih rezultata u jesenjim dijelovima. Bodovi ostvareni za svako kolo izračunati su prema postignutom vremenu. Posebno se boduju nastupi na kratkoj i na dugoj stazi.

Kratka staza na nasipu dugačka je 5 km, u Maksimiru 4,3 km. Na nasipu je start uz klupice iza Boćarskog doma (Obala Savke Dabčević Kučar), a u Maksimiru uz malu natkrivenu pozornicu iza restorana na glavnom ulazu.

Na nasipu trči se krug oko starog Savskog mosta i Mosta slobode, a u Maksimiru 2 kruga. Duga staza na nasipu i u Maksimiru duga je 8,6 km. Na nasipu trči se krug oko starog Savskog mosta i Mosta mladosti, a u Maksimiru 4 kruga. Bodovi ostvareni na jednoj dužini staze ne mogu se prenositi na drugu.

Ukupan zbroj bodova iz sva 4 dijela određuje ukupni plasman.

Liga počinje u četvrtak, 7. veljače 2019. na savskom nasipu kod Boćarskog doma u 18 sati, a proljetni dio završit će 16. kolom u četvrtak, 23. svibnja. Jesenski će dio započeti 17. kolom u četvrtak 22. kolovoza te završiti posljednjim, 32. kolom u četvrtak 5. prosinca.

Za svako kolo osigurana je raznovrsna okrepa (sokovi, voda, pivo, keksi, čips i sl.), a po hladnom vremenu i čaj i kuhano vino.