Plenković uputio oštru poruku trgovcima: “Dio ih se ponio prevarantski, do petka imaju vremena da to isprave!”

Foto: Screenshot Youtube

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je konkretne poteze kad je riječ o valu poskupljenja i to već od petka. Ako trgovci i pružatelji usluga, koji su neopravdano povisili cijene ne vrate cijene na staro, na scenu će, kako je rekao, stupiti Vlada, javlja HRT.

“Mi smo kao vlada pristupili ovome u dobroj vjeri, pošteno i u skladu s propisima. Nažalost dogodilo se to da je dio gospodarskih subjekata iskoristio činjenicu da se mijenja hrvatska kuna s eurom i neopravdano je podigao cijene pod okvirom zaokruživanjem na puno više nego što bi bilo očekivano i normalno. Nema tog inputa koji je toliko narastao od 31.12. do 2.1. da bi netko mogao reći digli smo cijene jer nam je neki dobavljač digao cijene. To nije točno”, istaknuo je Plenković.

“Mi smo u COVID krizi učinili takve napore prema privatnom sektoru koji su bez presedana u hrvatskom društvu i hrvatskoj ekonomiji posljednjih 30 godina. Pomogli smo 130.000 poduzeća da u vrijeme COVID-a ostanu na nogama. Svi su preživjeli krizu i nastavili dalje normalno funkcionirati osiguravajući plaću zaposlenicima i egzistenciju obiteljima hrvatskih ljudi. Ista stvar je bila i sa eurom. U vremenu u kojem je politički kontekst obilježen ruskom agresijom na Ukrajinu koja je generirala rast hrane i energenata i dovela do inflatornih pritisaka globalno onda se vlada borila protiv tih okolnosti dala je potporu građanima i gospodarstvu”, istaknuo je naglasivši da Vlada pomaže svima jer je to njena odgovornost.

“A onda se dio aktera ponaša na jedan prevarantski način, a to je da diže cijene i šteti vlastitim građanima i gospodarstvu. Mislite da sebi nešto zarađujete, a državi i Vladi činite političku štetu. Vlada ne ide se time da unaprijed misli da je dio gospodarskih subjekata prevarantski. Mi nismo tako odgojeni. Odgojeni smo da radimo dobro i očekujemo od drugih da se tako ponašaju. Zato smo i na sjednici Vlade donijeli Zaključak”, rekao je te doda da imaju mehanizme i da neće oklijevati koristiti ih i to već ovaj petak – od vraćanja cijena na neko ranije razdoblje do ukidanja subvencija i dizanja poreza.

“Nećemo dopustiti da strateško postignuće Vlade i države dio aktera na sceni svojim neodgovornim ponašanjem ugrožava”, istaknuo je Plenković i pozvao još jednom gospodarstvenike da vrate cijene na razine od prije uvođenja eura.