Foto: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Čakovcu sudjelovao na sastanku sa županima uključenim u Razvojni sporazum za sjever Hrvatske.

“Naš današnji sastanak se uklapa u politiku ravnomjernog regionalnog razvoja koju Vlada provodi prema svim krajevima Hrvatske”, kazao je na početku sastanka premijer dodajući da se ta politika provodi ulaganjem u razvojne projekte u svim sektorima i resorima, na transparentan i pravičan način koji nikoga ne favorizira, nego naprotiv, pomaže svim krajevima Hrvatske bez obzira koja je politička opcija gdje na vlasti.

Podsjetio je i da je u Čakovcu bila održana sjednica Vlade, kada su dogovoreni brojni projekti koji se tiču Međimurske županije, a u ovoj “godini isporuke”, živimo zadnji tjedan a da nismo članica Schengena i europodručja.

“To je velika strateška promjena, Hrvatska s obje noge čvrsto stupa u najdublju europsku integraciju sa samo 15 drugih zemalja koje su i u NATO-u, i Europskoj uniji, Schengenu i europodručju”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Kazao je da su to velika postignuća koja će trajno ostati za Hrvatsku, za sve naše građane i gospodarstvo, ali isto tako i svojevrsno nasljeđe i ostavština rada ove Vlade.

Premijer Plenković istaknuo je da je ovo godina u kojoj je dovršen projekt spajanja juga Hrvatske s ostatkom zemlje Pelješkim mostom, zatim dovršen koridor 5c, kojim je Baranja potpuno integrirana u Hrvatsku, a još 5 kilometara će biti realizirano u idućih godinu i pol dana.

“Na taj način smo mi na koridoru od Budimpešte do ploča obavili sve ono što se od Hrvatske očekivalo”, rekao je Plenković.

Za sjever Hrvatske, koji je fizički povezan sa Slovenijom i Mađarskom, Plenković je istaknuo da transformacija prema Schengenu i euru znači veliki iskorak za građane i njihov dnevni život te za gospodarstvo.

“Ovo je kraj poduzetničkog duha, malih i srednjih poduzetnika, privlači investicije te će se to osjetiti vrlo brzo na ekonomskoj dinamici”, kazao je.

Što se tiče sporazuma Sjever, premijer je podsjetio da je potpisan prije godinu dana za područje pet županija; Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke, a vrijedan je 15,2 milijarde kuna. Inspiriran je jako odborom provedbom i realizacijom sličnog projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Istaknuo je dobar i iskren dijalog sa županijama, koji se provodi već sedam godina te izrazio želju za nastavkom takvih odnosa.

“Drago mi je da će indikativni popis od 36 infrastrukturnih i razvojnih projekata danas dobiti i neke konkretne konture, osobito za one projekte za koje će danas biti uručeni ugovori za izradu projektne dokumentacije”, kazao je premijer i dodao da će ti projekti, u vrijednosti od 65,5 milijuna kuna, poticati regionalni i lokalni razvoj unaprjeđenjem obrazovne, prometne, zdravstvene, komunalne i druge infrastrukture.

Što se tiče same Međimurske županije, tu je sedam razvojnih projekata, vrijednih 816 milijuna kuna, te dva prijedloga za dodatno sufinanciranje.

Predsjednik Vlade kazao je da je važnost projekta Sjever u jačanju aspekata nadležnosti države, županija i gradova, a ujedno bolje prometne povezanosti.

Istaknuo je da na području ovih županija postoji još nekoliko točaka koje se moraju kvalitetnije povezati, poput brze ceste prema Bjelovaru i Koprivnici. To podrazumijeva i ulaganja u željezničku infrastrukturu koja je dugi niz godina bila zanemarena.

Od ostalih projekata, izdvojio je projekt Zaželi, za koji će se danas uručiti niz ugovora.

“To je naš specifični proizvod koji nema nijedna druga zemlja EU, koja na taj način koristi europski socijalni fond”, kazao je i dodao da su baš svi, koji su aplicirali za sredstva za taj projekt, sredstva i dobili.

Danas će se potpisati ugovori kojima će u projektu Zaželi posao dobiti 245 osoba za pružanje skrbi za 1584 krajnja korisnika.

“Takvi projekti su najbolji i najopipljiviji mikro primjeri koristi hrvatskog članstva u Europskoj uniji”, zaključio je premijer.

Prije sastanka, premijer se sastao sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom grada Čakovca Ljerkom Cividini.

Na sastanku sa županima su uz predsjednika Vlade bili Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Nataša Tramišak, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marin Piletić, ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, Vili Beroš, ministar zdravstva i Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Nakon sastanka Plenković je je potpisao 56 ugovora vrijednih 54 milijuna kuna.