PLENKOVIĆ OPTIMISTIČAN: “Hrvatska je na korak do najviše razine investicijskog kreditnog rejtinga”

Foto: Screenshot

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu, pa je, uz ostalo, govorio i o izvješću agencije Standard&Poor’s, jedne od tri svjetske agencije za kreditni rejting, koja je potvrdila BBB+ rejting Hrvatske, a izglede je iz stabilnih prebacila u pozitivne, objavila je Vlada RH.

Time je Hrvatska, naglasio je premijer, na korak do prelaska u najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga, što je potvrda dobrog smjera ekonomske i fiskalne politike, ali i strateških postignuća.

Ta su postignuća, naglasio je, prije svega članstvo u europodručju i Europskom stabilizacijskom mehanizmu, ali i učinkovito poduzimanje mjera u energetskoj krizi i suzbijanje inflatornih pritisaka, gdje je država pokazala kako učinkovito može pomoći i građanima i gospodarstvu i još pritom priskrbila zaista velika europska sredstva koja omogućuju Hrvatskoj realizaciju svojih strateških ciljeva.

Osvrnuo se, u tom kontekstu, i na Vladin peti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji je na snazi od ovog ponedjeljka.

Osobito je izdvojio dio paketa koji se odnosi na kontrolu cijena niza proizvoda, a uz to se primjećuje i trend smanjenja cijena u trgovačkim lanaca niza drugih proizvoda.

Sve je to, dodao je, u cilju smanjenja troškova potrošačke košarice za građane, a premijer naglašava da je u tome postignut dobar uspjeh.

Na taj način, uz ograničenje cijena električne energije i plina, stvorene su pretpostavke za konkretne pomake u smislu smanjivanja stope inflacije.

Tome je dodao i najave banaka koje će povećavati kamatne stope na štednju, a da pritom neće doći do povećanja kamatnih stopa na gotovinske i stambene kredite.

Uoči sjednice Vlade uručeni su ugovori iz operativnih programa za romsku nacionalnu manjinu, a radi se o 17 ugovora vrijednih 730 tisuća eura za prometnu infrastrukturu, društvenih domova, domova kulture itd.

To je potvrda uključivosti Vladine politike, kazao je premijer Plenković, i partnerske suradnje s nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.