PLENKOVIĆ NE ODUSTAJE: Najavio novčane kazne za one koji su neopravdano digli cijene

Foto: Screenshot

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade osvrnuo se na nekoliko aktualnosti proteklih dana, uključujući i rasti cijena nakon uvođenje eura kao službene valute.

“Predvidjeli smo posebnu točku vezano uz praćenje kretanja cijena od uvođenja eura. Vlada je prošli tjedan zadužila inspektorat da krenu u akciju. Cilj aktivnosti je identificirati subjekte koji su prilikom konverzije neopravdano podigli cijene i direktno išli na uštrb kupovne moći i nanijeli štetu. Danas će biti i informacija o praćenju kretanja cijena pa ćemo čuti od predstavnika inspektorata konkretne informacije. Kod subjekata kod kojih se utvrdi neoprdano podizanje cijena, ako ih u roku ne vrate, snosit će novčane kazne”, rekao je Plenković te naglasio: “Velik broj subjekata je odmah korigirao cijene na period od prosinca, to je dobar primjer.”

“Uočimo li daljnje kršenje zaključka Vlade, imamo niz alata za zaštitu potrošača. Riječ je o mogućem vraćanju cijena na ranije razdoblje, ukidanje subvencija (regulirali smo znatno nižu cijenu struje)… Sve nadležne službe primaju velik broj pritužbi građana. Pozivamo ih da informiraju inspektorat, Poreznu upravu itd. o bilo kojim situacijama za koje vide da su u suprotnosti s jednostavnom matematičkom zamjenom cijena. Na europskoj se razini poduzimaju napori smanjenja stope inflacije, bitno je u tom kontekstu izbjeći neopravdano dizanje cijena čime se direktno smanjuje kupovna moć građana. Važna je društvena odgovornost i ponašanje koje nije profitersko”, dodao je premijer.