PILOT PROJEKT OBNOVE ZAGREBA: Podzemne garaže, ulice bez parkinga, više zelenila…

PILOT PROJEKT OBNOVE ZAGREBA: Podzemne garaže, ulice bez parkinga, više zelenila...
Foto: Screenshot /Google Maps

Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba predvodi izradu pilot-projekta obnove Zagreba nazvanog Blok_19 koji bi gradonačelnik Milan Bandić trebao prezentirati na godišnjicu potresa, 22. ožujka.

“Želimo kreirati okvir za ‘zelenu’ obnovu središta grada, a time i podlogu za ‘zeleni’ razvoj usmjeren prema obnovi i dekarbonizaciji građevinskog fonda”, izjavio je za Jutarnji list Ivica Rovis iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba

Pilot projektom obuhvaćen je blok zgrada koji omeđuju ulice Dalmatinska, Frankopanska, Ilica i Medulićeva, a gradski čelnici u suradnji sa stručnjacima okupljenima u takozvanom Savjetu za koordiniranje aktivnosti vezanih za izradu programa cjelovite obnove povijesne jezgre grada Zagreba već gotovo godinu dana rade na tom projektu. Savjet ima predsjednika, zamjenika predsjednika i 22 stručnjaka.

“Dalmatinski park bi se još jače zazelenio, možda bi se još neki prolaz otvorio, dvije garaže našle bi svoje mjesto pod zemljom, fasade bi postale fotosenzitivne, zgrade otporne na razorne potrese, energetski obnovljene, promet bi se prilagodio, dekarbonizirao…”, prepričao je ukratko viziju Bloka 19 jedan od članova savjeta koji je želio ostati anoniman.

“Urbaniste je najviše zanimalo gdje i koliko vidimo garažnog prostora u tom bloku. Usuglasili smo se da su bloku potrebna dva manja garažna objekta. U južnom dijelu bi se smjestila jedna garaža sa stotinjak mjesta za domicilno stanovništvo, ulaz u nju bi išao iz Dalmatinske 6, jer tamo se nalazi neiskorišteno podzemno sklonište koje bi se onda iskoristilo. Druga bi ostala ona na Ilici, no smjestila bi se pod zemlju. Ta bi imala oko 140 mjesta”, izjavio je za Jutarnji jedan član Savjeta.

On je također rekao da bi to za posljedicu imalo ukidanje parkiranja u Dalmatinskoj i Medulićevoj.