Piano iz filma Casablanca prodan na dražbi, početna cijena bila je 1,6 milijuna…

Pianino iz slavnog filma “Casablanca” prodan je za 3,41 milijun dolara u New Yorku u ponedjeljak, nakon brze dražbe pred prepunom dvoranom.

casablanca_piano

Narančasti pianino s marokanskim ukrasima bio je zvijezda dražbe na kojoj se prodavalo 200 predmeta iz slavne epohe Hollywooda, među kojima 30 povezanih s “Casablancom”.

Nudile su se i haljine Grace Kelly, Marilyn Monroe, Judy Garland i Rite Hayworth, sako Clarka Gablea iz “Zameo ih vjetar”, kostim lava Berta Lahra iz “Čarobnjaka iz Oza” te više desetaka plakata, fotografija ili scenarija.

Aukcijska kuća Bonhams nije dala preciznu procjenu pianina, tek se spominjao “broj sa sedam znamenaka”. Dražba je počela s 1,6 milijuna dolara a nakon tri minute zaključena s 3,41 milijun dolara.

casablanca_film

Pianino je bio sveprisutan u filmu iz 1942. Na njemu je Sam, kojega je glumio Dooley Wilson, svirao “As time goes by”, kad ga je to zamolila Ilsa Lund (Ingrid Bergman).

“Casablanca ” je 1944. nagrađena Oscarom za najbolji film, najboljeg redatelja i najbolji scenarij. To je treći najbolji američki film svih vremena iza “Građanina Kanea” i “Kuma”, po Američkom filmskom institutu.