Započeli dani otvorenih vrata HAZU

Prigodnom svečanošću u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, u utorak 25. studenoga otvorena je tradicionalna dvodnevna manifestacija Dani otvorenih vrata HAZU kojom najviša znanstvena, kulturna i umjetnička institucija u Hrvatskoj građanima približava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu prikupljenu u 153 godine postojanja.

hazu-3

Za javnost su otvorena vrata svih devet Akademijinih razreda i 34 Akademijine znanstvene i umjetničke jedinice, 18 u Zagrebu i 16 u drugim dijelovima Hrvatske – u Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima, Vukovaru i Zadru.

Osim obilaska radnog prostora, za posjetitelje su pripremljena 134 događanja, 82 u Zagrebu i 52 u drugim mjestima, od toga je 31 predavanje, 30 izložbi, 22 prezentacije, 17 promocija knjiga, 12 stručnih vodstava, 7 projekcija filmova, po 5 koncerata i radionica, 4 promotivne prodaje knjiga te 1 izlaganje. Dani otvorenih vrata HAZU uspješna je i iznimno dobro posjećena manifestacija, o čemu govori i velik broj nazočnih na svečanom otvorenju.

Interes javnosti za rad Akademije iz godine u godinu sve je veći pa je Dane otvorenih vrata 2013. posjetilo više od 7000 građana.

Dane otvorenih vrata otvorio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je izrazio zadovoljstvo što su se na svečanosti zajedno okupili učenici, studenti, umirovljenici, veleposlanici, rektori, prorektori, visoki časnici Hrvatske vojske te predstavnici ministarstava, vjerskih zajednica i drugih institucija.

“Rijetko se gdje hrvatsko društvo našlo u ovakvom sastavu kao danas u Akademiji i to je samo po sebi poruka da je HAZU jedna od temeljnih institucija hrvatskog društva koja promiče jedinstvo i najviše vrijednosti nacije, čuvar identiteta, institucija koja je možda najviši autoritet, simbol i konstanta hrvatskog društva i koja je savjest nacije. Sa svojom autonomijom, tradicijom, kontinuitetom, nepristranošću i nezavisnošću Akademija je možda jedina institucija koja okuplja najbolje znanstvenike i stručnjake i time kao referentno mjesto osigurava toliko potreban konsenzus nacije”, kazao je akademik Kusić.

Istaknuo je da su dani otvorenih vrata koje HAZU organizira po četvrti put najbolji dijalog Akademije s javnošću kojom se prezentira ne samo njena bogata kulturna baština, nego i današnji aktivan rad HAZU na stvaranju “jedne nove Hrvatske.”

hazu-4

“Drago mi je što naši posjetitelji mogu tijekom Dana otvorenih vrata upoznati akademike i naše djelatnike i vidjeti što rade i kako rade, a posebno što interes za Akademiju pokazuju mladi, od predškolskog uzrasta do studenata i nadam se da će mnogi od njih postati stalni posjetitelji Akademije. Danas hrvatskom narodu možemo reći: to je vaša Akademija”, zaključio je akademik Kusić.

U sklopu otvorenja Dana otvorenih vrata održan je i glazbeni program u kojem je na Guarnerijevoj violini King nastupio maestro Orest Shourgot uz klavirsku pratnju Domagoja Gušćića. Oni su izveli “Suitu u starinskom stilu” Alfreda Schnittkea te “Sonatu br. 1 u D-duru za violinu i klavir” Ludwiga van Beethovena.

hazu-1

hazu-2