Na svečanosti u HNK dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta,

Na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijeljene su Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja u 2014. te nagrade za životno djelo Nevenki Petković Sobjeslavski i Špiri Guberini.

spiro_guberina

Najbolja predstava u cjelini je “Tri sestre”, A.P. Čehova, u izvedbi zagrebačkog kazališta Gavella. Janusz Kica nagrađen je za najbolju režiju, za predstavu “Amerika”. Živko Anočić nagrađen je za najbolju glavnu ulogu u dramskoj predstavi (Rossmann u “Americi”), a Helena Minić za najbolju glavnu žensku ulogu (Thelma u “Thelma i Louise”). Rakan Rushaidat i Tatjana Bertok-Zupković nagrađeni su za sporedne uloge.

Nagradu za najbolje ostvarenje u radio drami nagradu je dobio Mislav Brečić, za režiju radio-igre “Bijeg k Bogu” Stefana Zweiga. Iva Babić nagrađena je za uloge u TV serijama “Na terapiji” i “”Nedjeljom ujutro, subotom navečer”.

Marjana Krajač nagrađena je za koreografiju u plesnoj predstavi “Koreografska fantazija br. 1”. Najbolja plesna predstava je “Suprised body project – Zagreb”. Nagradu za scenografiju dobila je Lina Vengoechea (Kontra progresa). Mirjana Zagorec nagradu je dobila za kostimografiju (Monty Phyton’s Spamalot). Marko Petrić najbolji je glumac, a Ivana Boban glumica, za ulogu u predstavi za djecu “Ja i moji osjećaji”, koja je i najbolja predstava za djecu. Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se Đurđi Škavić, jezičnoj savjetnici.

Damir Kedžo ostvario je najbolju mušku ulogu u opereti/mjuziklu, do 30 godina, u predstavi Crna kuća – mjuzikl u boji. Za Najbolje glumačko ostvarenje do 28 godina nagrađen je Adrian Pezdirc za ulogu Tartuffea. Iskra Jirsak u toj je kategoriji nagrađena za uloge u predstavama “Potop” i “This Casting”. Damir Lončar nagrađen je za najbolju mušku ulogu u opereti/mjuziklu, u predstavi “Monty Python s Spamalot”. Renata Sabljak nagrađena je za ulogu Gospe od jezera u mjuziklu “Monty Python’s Spamalot”. Igor Mešin nagrađen je za režiju te predstave, proglašene i najboljim mjuziklom/operetom u cjelini.

Rakan Rushaidat dobio je nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu u predstavi “Živio Harms! Čuda postoje”. Tatjana Bertok-Zupković nagrađena je za sporednu ulogu (Dolly u predstavi “Ana Karenjina”). Za najbolju mušku ulogu u dramskoj predstavi nagrađen je Živko Anočić za ulogu Karla Rossmanna u “Americi”. Nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu dobila je Helena Minić za ulogu Thelme u predstavi “Thelma i Louise”.

Špiro Guberina dobio je nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u drami, a Nevenka Petković Sobjeslavski za operu.

Izvor: HRT