Petrokov: ‘Kućni brendovi’ iz Kine stvaraju nam probleme na domaćem tržištu

Simona-Zavratnik

Sajam noviteta i dizajnerskih nagrađenih proizvoda u sjedištu tvrtke Petrokov u Sv. Klari, koji se održava danas i sutra, ove je godine okupio 20 izlagača iz četiri zemlje, rekla je Simona Zavratnik, direktorica Petrokova na druženju sa novinarima.

Dodala je da ta obiteljska tvrtka, koja je osnovana prije 25 godina i danas uspješno posluje i možemo se pohvaliti da smo trenutačno drugi u svojoj branši na tržištu u Hrvatskoj.

“Prošla godina za nas je bila vrlo uspješna, što pokazuje porast prodaje za 10 posto i dobar rezultat poslovanja na kraju godine. Najveći pomak napravili smo u reorganizaciji i povećanju produktivnosti te na taj način postavili jake temelje za ovu godinu. Planiramo veliki porast prometa, povećanje broja zaposlenih i otvaranje novih poslovnica u Zagrebu, a cilj nam je i promijeniti asortiman robe te uvesti nove robne marke i ekskluzivne brendove”, rekla je Zavratnik.

Od 2012. godine Petrokov djeluje na tržištu zajedno s poznatom austrijskom tvrtkom Odörfer, s kojom se zajednički usmjerava prema kvaliteti, dizajnu i najnovijim trendovima u svijetu kupaonica. Tvrtka unutar poduzeća ima i projektni tim koji je zadužen za projekte i robu upravo iz segmenta sanitarija, dodala je.

Kako se čulo, obitelj Krunoslava Petrokova, osnivača tvrtke, koja danas ima 130 zaposlenih, zadržala je 30 posto udjela u vlasništvu tvrtke. Osim toga, okrenula se solarnim elektranama, koje već rade u Kanfanaru i kod Šibenika.

Uz osnovnu djelatnost, Petrokov osobitu pozornost posvećuje području obnovljivih izvora energije, što pokazuje primjer najveće solarne elektrane u Hrvatskoj, koja je postavljena na krovovima skladišta u sjedištu tvrtke u Zagrebu, u Sv. Klari. HEP od nas sad kupuje struju, pohvalila su se u Petrokovu, koji se ubraja među 250 najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj. Trenutačno u zemlji ima šest poslovnica, a do kraja godine planira se otvaranje još nekoliko.

Petrokov uvelike ulaže i u inovativnost svojih proizvoda, stoga se u asortimanu mogu pronaći najnoviji inovativni proizvodi za upravljanje grijanjem i hlađenjem pomoću pametnog telefona, pametni zeleni uređaji za grijanje i hlađenje visokih standarda održivosti i ekologije. Na sajmu se može vidjeti i radijator nagrađen jednom od najprestižnijih međunarodnih nagrada za industrijski dizajn Red dot design award te mnogi drugi.

Odgovarajući na upite, Zavratnik je rekla da im problem u poslovanju na domaćem tržištu, koje se oporavilo od krize, stvaraju ‘kućni brendovi’ iz Kine, jer se oni oslanjaju na europske proizvođače, osim kad je riječ o klima uređajima, jer se svi danas proizvode u Kini. (M. Petković)

Foto: Press