Peti salon pjenušavih vina održat će se na terasi Oleander hotela Esplanade

Foto: Julio Frangen

Kako je najavljeno, 5. Salon pjenušavih vina Zagreb održat će se 11. lipnja u hotelu Esplanade, od 15-21h, u skladu s epidemiološkim mjerama na snazi.

Osim središnjeg događaja 11.6.2021., organizatori pripremaju i druge pjenušave događaje u 2021. Tako će se 19.3.2021, u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, održati dvije edukativne radionice: Pjenušavi Kvarner i Prirodno pjenušavo (Hrvatska&Slovenija).

Foto: Julio Frangen

Ove će se godine nastaviti i vrlo posjećeni Pjenušavi doručci u vinogradu diljem Hrvatske, profinjeni edukativno vinsko – umjetnički događaji na otvorenom, koji su već postali omiljeno odredište vinskih ljubitelja i znalaca.

Tijekom 2020. pjenušavi doručci održali su se na Plešivici, u Zagorju, Srijemu i Erdutu – u suradnji sa županijskim turističkim zajednicama i gradovima domaćinima, a ove godine planira se i Kvarnerski pjenušavi doručak. Podprojekti »Pjenušave edukativne staze« (od kleti do kleti, od vinograda do vinograda) i »Pjenušave igre« planirane su početkom ljeta.

5. Salon pjenušavih vina Zagreb, 11. lipanj 2021., ciljano je odabrao datum ususret ljetu i predstojećoj turističkoj sezoni, kada će konzumiranje pjenušavih vina biti učestalije nego inače.

Zagrebački salon pjenušavih vina jedini je vinski festival u Hrvatskoj koji stalnim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina, te podiže vidljivost »pjenušavim eno-gastro destinacijama« – ljubitelji i profesionalci mogu na Salonu upoznati sve bogatiju pjenušavu ponudu vinske Hrvatske, ali i u vinogradima i podrumima saznati puno o proizvodnji pjenušaca.

Salon promovira ponajprije hrvatska pjenušava vina, uz gostujuće izlagače iz Slovenije i neke hrvatske distributere; upućuje publiku u sparivanje pjenušaca s hranom u svakodnevnim situacijama (Sparkling Table), a ne samo u posebnim prigodama.

Partner 5. Salona pjenušavih vina Zagreb je HSK – Hrvatski sommelier klub, a partnerski festival je WineRi – međunarodni eno-gastro festival. (M. Petković)