Dan žena proveli smo u međimurskoj tvornici Bali, tamo su predstavljene nove muške i ženske kolekcije [FOTO]

Foto: Nikola Zoko

Na početku nove modne sezone, ženska tvornica Bali iz Donje Dubrave u Međumurju, obilježila je Dan žena na pomalo drugačiji način.

Predstavljanjem Kozo muške i ženske kolekcije nastale u pogonima u kojima rade Međimurke, Zagorke i Podravke, novinarkama i modnim urednicama, ali i poznatim glumicama Barbari Vicković, Mirti Zečević, Vlasti Ramljak i Matiji Prskalo.

Foto: Nikola Zoko

Prva žena Bali tvornice, direktorica Snježana Bali kazala je da da nije bio lagan put nastanka sada impresivne tvrtke koja zapošljava 140 ljudi, mahom žena, jer smo krenuli iz garaže, nakon što smo suprug Dragan i ja, nakon 10 godina rada u tekstilnoj industriji, odlučili preuzeti našu budućnost u svoje ruke.

Bilo je to točno prije 20 godina, kaže, te dodaje: S dvojim škarama i brzim kreditom krenuli smo raditi.

Foto: Nikola Zoko

Prvo smo proizvodili samo za domaće tržište, a s pojavom recesije 2008. godine započela je suradnja sa brendom Marc Cain, te nakon nekoliko godina sa Wolfordom.

Kako se čulo, sada su tu i nove snage Bali carstva, sinovi Željko i Zoran, nova generacija u poduzetničkom poduhvatu obitelji Bali, koji su se i dodatno obrazovali da nastave vrijednu obiteljsku tradiciju u tekstilnoj industriji, koja je doživjela veliki udarac i na globalnom tržištu.

Foto: Nikola Zoko

Upravo ovi mladi urbani muškarci, Željko i Zoran ispričali su nam kako je nastala vizija i ideja o pokretanju vlastitih brendova Balidoo program za djecu i Kozo za žene i muškarce. Željko se nakon završetka studija sa željom nastavka obiteljskog posla počeo sve više upuštati u svijet tekstilne industrije, a istim putem krenuo je sada i Zoran.

Foto: Nikola Zoko

Željko Bali kaže da su postepeno, korak po korak, razvijali vlastiti brend, nakon dva desetljeća rada na doradnim poslovima u tekstilnoj industriji od Austrije, Njemačke do Kanade, gdje je bilo uspona, ali padova.

Naime, nije bilo lako uspjeti u branši, koja je u posljednjih dvadeset godina prepolovila broj zaposlenih i investicija. U tome razdoblju broj zaposlenih kod poduzetnika u djelatnosti proizvodnje tekstila smanjen je za 57.1 posto, odnosno s 8552, koliko ih je bilo 2002. godine u Hrvatskoj, na 3672 u 2019. godini.

S druge strane, broj poduzetnika u tekstilnoj industriji bio je najveći prije dvije godine, kada ih je bilo 328, dok je 2002. godine bilo njih 255, zatim 2008. godine 238, a u jeku globalne krize, koja je jako zahvatila i Hrvatsku, tri godine poslije, 257 poduzetnika.

Foto: Nikola Zoko

Iako je još mlad na tržištu, domaći modni brend Kozo privukao je pažnju brojnih urbanih muškaraca i žena i to svojom inovativnošću, kvalitetom i dizajnom prilagođenom urbanim muškarcima koji na rublje gledaju kao na svoju drugu kožu.

Brend Balidoo nastao je 2019 te godine iz potrebe za dječjom odjećom koja je bazirana na strategiji zaštite okoliša i očuvanja zdravlja najmlađih. Iz cjelokupnog proizvodnog procesa izbačena je plastika, a boje na tisku su na vodenoj bazi. Uz Oeko – Tex, Gots, Giza Cotton certifikate zbog ekološke proizvodnje Balidoo je dio kruga prijatelja djece UNICEF.

Foto: Nikola Zoko

Zoran Bali kaže da su svjetska skladišta tekstila puna, ali da se u poslu, ako se želi uspjeti, uvijek mora biti ‘korak ispred’. Otkriva da na ljeto otvaraju i svoje prvo prodajno mjesto u novom trgovačkom centru na zapadu Zagreba, a sada imaju on line prodaju. Uzdaju se u Giza egipatski pamuk, koji slovi kao kralj pamuka jer je zahvaljujući svojim dugačkim nitima najfiniji pamuk na svijetu. Recep je kaže da slušaju kupce, jer sve mora biti jednostavno i nosivo, što je urbanim muškarcima na prvom mjestu.

Brend Kozo, prepoznat je na tržištu, iako je nastao prošle godine zbog nedostatka kvalitetnog rublja za muškarce. Postupno razvijaju pidžame, a na susretu sa novinarima predstavljena je i kolekcija ženskih pidžama te basic ženske odjeće. (M. Petković)

Foto: Nikola Zoko
Foto: Nikola Zoko