Na 5. Salonu pjenušavih vina predstavilo se 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije

U velikoj dvorani restorana Maksimir jučer je održan 5. Salon pjenušavih vina na kojem je 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije svoja vina predstavilo razdraganim vinskim ljubiteljima i znalcima koji su petak popodne odlučili posvetiti mjehurićima ne obazirući se na sivo nebo.

Tijekom priredbe oblaci su se razišli, a uz zvuke filmske glazbe Elme & Admira iz sastava Filmmusicorkestar, ozračje je bilo posebno – i kako su mnogi naglasili, potpuno drukčije od drugih vinskih događaja u Hrvatskoj.

Marija Vukelić i Nina Levičnik, organizatorice 5. Salon pjenušavih vina

Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete, te je broj butelja na kušanju bio oko 100 – prava poslastica za ljubitelje mjehurića. Uz standardno kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.

Prvu radionicu, već tradicionalnoga naziva “Pjenušavi susret u čaši: Hrvatska & Slovenija” moderirale su organizatorice, dr Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb.

U neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce Mreže – Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc – polaznici su prepoznavali “šampanjske” note ali i nove utjecaje “terroira” što se posebnom ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od ukomponiranih sorti bila i “žametna črnina”, nekad davno korištena u popularnom “cvičeku”. Na drugoj radionici “Zagorski i istarski mjehurići: Kota & Degrassi” po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre, predstavivši na taj način i povijest vinarija te svoje pjenušave pravce, sorte, terroire i – planove za nove pjenušce!

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, doveo je ciljano publiku koja voli i želi više naučiti o mjehurićima te najavio regionalne pjenušave doručke diljem Hrvatske, a prvi sljedeći susret najavio za Ljubljanu 6. svibnja, na 8. Salonu penečih vin Ljubljana.