U restoranu Maksimir održat će se proljetno “boutique” izdanje 5. Salona pjenušavih vina

Proljetno “boutique” izdanje 5. Salona pjenušavih vina održati će se u petak, 22. travnja 2022., od 15h do 21h, u restoranu Maksimir, u parku Maksimir.

Okupit će tridesetak vinara s preko 70 pjenušavih vina iz Hrvatske, Slovenije i Italije i pozvati ljubitelje na umjerenost u uživanju mjehurića – najavljeno je na konferenciji za medije ususret Salonu.

“Ove je godine program prilagođen novoj lokaciji i proljetnom terminu: izlagači će svoja vina predstaviti u velikoj dvorani, a u maloj dvorani bit će dvije edukativne radionice. Posjetitelji će moći šetati i sjediti na terasi restorana Maksimir, te u pauzama naručiti jela pripremljena kao poseban pjenušavi menu restorana Maksimir za ovu prigodu. Da bi doživljaj bio kao na filmu pobrinut će se Elma & Admir iz sastava Filmmusicorkestar, s filmskom glazbom”, objasnila je direktorica Salona prof. Marija Vukelić, dodavši da se zagrebački događaj već pet godina organizira po slovenskoj licenci mreže “Salon of Sparkling Wines” i da su slovenski proizvođači pjenušavih vina uvijek rado viđeni gosti u Hrvatskoj, kao i Hrvati u Sloveniji, te pozvala nazočne u Ljubljanu, 6. svibnja 2022., na 8. Salon penečih vin Ljubljana.

Budući da je Salon pjenušavih vina Zagreb jedini vinski festival u Hrvatskoj koji cjelogodišnjim događanjima, promocijama i edukacijama pridonosi izobrazbi hrvatskih ljubitelja pjenušavih vina te podiže vidljivost »pjenušavim eno-gastro destinacijama«, najavljeni su i popularni pjenušavi doručci u vinogradu, organizirani u suradnji s lokalnim i županijskim turističkim zajednicama:
– 14.05.2022. – Pjenušavi doručak Međimurje, u vinariji Štampar, Mađerkin Breg, uz podršku TZ Međimurske županije
– 21.05.2022. – Pjenušavi doručak Zagorje, u vinariji Kota, uz podršku grada Zlatara i TZ Krapinsko-zagorske županije
– 12.06.2022.- Pjenušavi doručak Plešivica, u vinariji Braje, uz podršku TZ i grada Jastrebarsko te TZ Zagrebačke županije
– 02.7.2022 – Pjenušavi doručak Srijem, u vinariji Papak, uz podršku TZ Vukovarsko-srijemske županije
– 10.7.2022. – Pjenušavi doručak Erdut, u vinariji Siber, uz podršku TZ Osječko- baranjske županije

Na konferenciji za medije predstavljena je nedavno izdana brošura PJENUŠCI PLEŠIVICA čiji tekst potpisuje Ivo Kozarčanin.

“Nakon uspjeha Festivala pjenušaca i jagoda koji je okupio brojne posjetitelje, odlučili smo izdati jedinstvenu brošuru sa svim plešivičkim proizvođačima pjenušaca. Tako će ljubitelji pjenušaca, ali i oni koji ih tek upoznaju te struka i distributeri na jednom mjestu saznati važne informacije o pjenušcima. Brošura je dostupna u uredu Turističke zajednice grada Jastrebarskog i plešivičkim vinarijama”, rekla je Petra Masnec, voditeljica ureda TZ Jastrebarsko, dodavši da je kultura ispijanja pjenušaca karakteristična za Plešivicu i jaskanski kraj, te da su izvrsni rezultati plešivičkih pjenušaca na ocjenjivanjima u Hrvatskoj poticaj drugim proizvođačima, ali i posjetiteljima da saznaju mnoge tajne plešivičkih mjehurića, najprije iz brošure – a potom i uživo.