Pet veličanstvenih vina okrunjenih medaljama na najvećem vinskom natjecanju

Jelena i Franko Balog | Foto: Press

Piše: Sandra Brambilla

„Vino raduje čovjekovo srce, a radost je majka svih vrlina“ – Johann Wolfgang von Goethe

Povod malom ali slatkom i s kapljicom okrunjenom okupljanju u prostoru wine shopa „Vinolog“ na zagrebačkoj Trešnjevci, bilo je prezentiranje Vinologovih 5 veličanstvenih medaljom nagrađenih vina od ukupno sedam poslanih, na 18. izdanju najvećega i najutjecajnijega vinskog natjecanja „Decanter World Wine Awards 2021.“ u Londonu.

Foto: Press

Naime, na natjecanje se prijavilo 18 094 vina iz 56 zemalja. Tijekom 15 uzastopnih dana u lipnju, gotovo 170 vinskih sudaca, uključujući 44 majstora vina i 11 majstora sommeliera, proglasilo je 50 Best in Show medalja te 179 platinastih, 635 zlatnih, 5 607 srebrnih i 8 332 brončanih medalja. Hrvatski vinari osvojili su 3 platinaste nagrade, 8 zlatnih, 80 srebrnih i 163 brončane.

Za svjetski uređen prostor i ugodan ambijent s udobnim foteljama u Vinologu zaslužan je tim iz studija za arhitekturu i dizajn interijera „Stairwell&Loft“, u kojemu je predstavnicima medija nuđeno kušanje vrhunskih vina iz vlastite proizvodnje Vinologa okrunjenih medaljama na ovome prestižnome natjecanju.

Foto: Press

Nagrađena vina su redom predstavljali znalci vinske kulture i osnivači Vinologa sestra i brat Jelena i Franko Balog, pričajući o strasti koja ih je potaknula na osnivanje i razvijanje priče o Vinologu. U predstavljanju im se priključila i članica tima Barbara Šarlija koja je diplomirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu te je nastavila daljnje obrazovanje za sommelierku, dok je moderatorica bila Jelenina prijateljica i dipl. kineziologinja Anita Vukušić Crevar.

Pršuterija „Bura i sol“ s Trešnjevke pobrinula se za ukusnu platu sa slanim zalogajima, od drniškoga pršuta i tvrdih sireva do namaza od maslina i pršuta koje sami izrađuju.

Kako je istaknula direktorica Jelena, Éclatov plavac mali dobio je zlatnu medalju – jer na jugu Dalmacije dozrijeva sve popularnija stara sorta koja je sad bojom, mirisom i okusom osvojila i fina nepca vinskih sudaca, njih 170, koji su u nekoliko krugova kušali plemenitu tekućinu i odabirali najizvrsnije. Éclat, pojasnila nam je, znači sjaj i naziv je za vrhunsku odležanu liniju vina, koju su proizveli, brižno čuvali, njegovali i pazili nekoliko godina. Éclat-vinska linija je osim nagrada za vrhunsku kvalitetu vina osvojila i prestižnu nagradu za dizajn „CROPAK 2018.“ za ambalažu hrvatskog proizvoda/serije u kategoriji vina, a dizajn za vrhunsku Éclat liniju kao i za Lectus liniju potpisuje dizajnerica Martina Tomić.

Srebrne su dobili Lectus malvazija i Éclat cabernet sauvignon – jer je linija Vinologovih vina Lectus (lat. izabrani) već bila prepoznata na istom natjecanju (malvazija je 2018. nagrađena broncom, a Eclat cabernet berbe 2017. srebrom). Na ovogodišnjem natjecanju malvazija ih je očarala svježinom i aromatičnošću, a cabernet sauvignon iz Iloka raskošnim osobinama koje se traže od moćnih vina.

Lectus cuvée nositelj je bronce drugi put (prvi 2019.) – jer je u svom dalmatinskom porijeklu ujedinio najbolje od merlota i cabernet sauvignona. Hrabra kombinacija ima ambiciju postati zlatnom, vjeruju u Vinologu.

Lectus, u prijevodu – izabrani, naziv je linije vrhunskih vina na kojoj su enolozi marljivo radili, kako bi omogućili znatiželjnim nepcima kušanje i uživanje u vinima iz nekoliko regija uz vrlo pristupačne cijene. Na etiketama se nalaze zvjezdice u obliku Lijepe Naše, sjajnije i istaknutije zvjezdice na etiketama svih vina iz linije Lectus, predstavljaju točan zemljopisni položaj, podrijetlo vina i vinogradarskog položaja, otkuda vino i dolazi, istaknuo je samozatajni Franko, desna ruka svojoj sestri i pravi profesionalac u svojemu poslu.

Naša ljubazna domaćica Jelena objasnila je da je Vinolog utemeljen na premisi da dobro vino može i mora biti dostupno svima, pa tako njihov tim okuplja ljubitelje vina koji za sve ljubitelje dobre kapljice provode selekciju, obilazeći neistražene hrvatske i svjetske podrume. Proizvode samo najbolje, autohtone sorte Plavac Mali, Graševinu, Malvaziju Istarsku i Teran, te internacionalne sorte kao što su Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Muškat i Rajnski Rizling.

Podsjećamo da su tvrtku Vinolog osnovali sestra i brat, Jelena i Franko Balog 2010. godine. Obilazeći sajmove te ostale vinarije i vinograde, Jelena je stekla iskustvo i odlučila je u 25-toj godini pokrenuti vlastitu tvrtku, s nakanom da pokaže branši da se može i drugačije raditi, da se valja prilagoditi svjetskim trendovima, da vrhunska vina ne moraju biti skupa i da ponuda može biti raznolika. Važno je istaknuti da ni sada kada imaju priznanja za kvalitetu, ne dižu cijene svojih vina. Lectus, svježa vrhunska vina, u prodaji su po cijeni od 50 kuna, a Eclat, odležana vrhunska vina, po cijeni od 100 kuna. Proizvode od 60 000 – 70 000 boca godišnje, u strogo kontroliranim uvjetima: od vinograda do buteljiranja.

Jelena Balog je naglasila da unose novi pristup u vinskom poslu. Njihova filozofija odgovara duhu mlade generacije: ne moram sve što želim/trebam posjedovati, nego ću po potrebi i pnajboljim uvjetima iznajmiti. U poslu im pomaže 6 stalno zaposlenih djelatnika, a sve ostalo po potrebi je outsourcing – jer danas razvijeni svijet na taj način funkcionira. Imaju u vlasništvu tri vinograda u tri najznačajnije vinorodne regije – Slavoniji, Istri i Dalmaciji: u Iloku (o tom vinogradu se brinu njihovi roditelji), u Istri za malvaziju i u južnoj Dalmaciji upravo zbog malog plavca. Osim uzgoja vlastitog grožđa, drže i vinograde na području Dalmacije i Istre. Grožđe otkupljuju od pouzdanih i provjerenih vinogradara, iznajmljuju za svoje potrebe vinariju u Jastrebarskom i stručne djelatnike za obradu, a čuvaju proizvodnju u vlastitom skladištu u Velikoj Gorici. S wine shopom Vinolog na neki su način zaokružili poslovanje i želju za promoviranijem kvalitetnih vina drugih malih proizvođača – jer i njih prodaju.

Spomenimo da je Vinolog među najvećim uvoznicima vina za velike trgovačke lance – nekoliko milijuna boca godišnje. Za suprotni smjer – izvoz – za sada nemaju ni dovoljne količine, ni sustav koji bi im to omogućio jer u nas nema organizirane strukture vinara koja bi mogla tržištu dugoročno ponuditi nekoliko milijuna boca godišnje – što je preduvjet za poslovanje s velikim trgovačkim lancima u inozemstvu.
No, zato Jelena ima viziju za vina iz vlastite proizvodnje: dovesti ih na police dućana mnogih europskih zemalja. Jer, kako je rekla, kad imaš kontinuitet u kvaliteti i svjetskim priznanjima, onda je lakši i proboj na strana tržišta: i vrhunski restorani i probrani dućani rado će imati takva vina u ponudi.

Nije slučajno što su se Jelena i Franko odlučili baviti proizvodnjom i prodajom vina. Oboje imaju gen za prepoznavanje istančanih organoleptičkih svojstava božanske tekućine, Franko čak i više, jer kako kažu, u početku su bili nesigurni u svoj prirođeni dar, ali s vremenom i osvojenim nagradama su shvatili da ih nepce i njuh ne varaju. Znali su da se upornost, rad i trud uvijek isplate i nisu odustajali od svojega sna i želje u poslu s vinima. Nagrade i priznanja samo su im vjetar u leđa u novim kušanjima i izradama novih vrhunskih vina kojima neprestano iznenađuju, kako kupce tako i struku.

Ovo predstavljanje završavam citatom Louisa Pasteura – “Boca vina sadrži više filozofije od svih knjiga na svijetu.”

U nastavku detaljnije predstavljamo Vinologovih pet veličanstvenih laureata okrunjenih medaljama na prestižnom londonskom vinskom natjecanju Decanter 2021.:

Éclat plavac mali 2013. – zlato Decanter 2021.
Plavac mali je autohtona dalmatinska sorta, ali ujedno i najrasprostranjenija crna sorta u Hrvatskoj. Éclat plavac mali 2013. rađen je na poluotoku Pelješcu. To je vino koje bojom, mirisom i okusom ostavlja moćan dojam, a svakim gutljajem traži još…Vino je snažne rubin crvene boje. Mirisom podsjeća na voćne arome, najprije arome šumskog voća i suhih šljiva, potom se slute tragovi zemljanih nota i primjese papra. Okus vina je snažan i bogat, te iznimno elegantan. Vrhunsko vino odležalo je u srednje paljenim barrique bačvama izrađenim od francuskog hrasta, potom je prebačeno u inoks tank na dozrijevanje. Plavac mali Éclat 2013. moćno je vino koje se preporuča poslužiti na temperaturi 15-18°C, uz jela od divljači, crvenog mesa i uz biftek.

Éclat cabernet sauvignon 2018. – srebro Decanter 2021.
Vrhunski Éclat cabernet sauvignon 2018. iz Iloka rezultat je truda na Balogovim vinogradima i brige za izvrsnost u podrumu. Dozrijevao je godinu dana u hrastovim bačvama. Duboke je, guste tamnocrvene boje. Prevladavaju ponajviše voćne arome, na prvu šumskog voća i tamne čokolade, uz lagane tragove crvenog papra. Okus vina je snažan i raskošan, djeluje otmjeno i cjelovito. Riječ je o uvjerljivo najboljem hrvatskom cabernet sauvignonu proizvedenom suvremenom metodom.

Foto: Press

Lectus malvazija – srebro Decanter 2021.
Danas postoji oko 50 vrsta malvazije. Vina koja se dobivaju proizvodnjom te sorte svježa su, voćne arome i zagasite slamnato-žute boje. Malvazija Lectus upravo je takva – vino koje osvježava mirisom i okusom. Uz karakterističnu zlatno-žutu boju, tu je opojan i prepoznatljiv miris, dok okusom dominiraju zrele voćne arome sa zavodljivim cvjetnim tonovima. Okus je pamtljiv, nježan i dojmljiv. Ukratko: savršen spoj aromatičnosti i svježine. Voćni okusi s cvjetnim aromama savršen su spoj za jela od ribe, piletine i tjestenine.

Lectus cuvée – bronca Decanter 2021.
Vrhunski cuvée, rođen u Dalmaciji, savršeni je spoj merlota i cabernet sauvignona. Dobro znani okus voća merlota i razigranost cabernet sauvignona, u idealnom spoju i omjeru, daju ovom iznimnom vinu nezaboravni doživljaj. Tamnocrvena boja s primjesama ljubičaste, miris i okus šumskog voća, toplina i mekoća koje njeguju nepce, karakteristike su koje oduševljavaju. Cuvée vina rade se promišljenim miješanjem raznih kompatibilnih sorti. Ponekad se cuvée radi na način da se zajamči istovrsnost vina iz godine u godinu, a katkad, kao što je slučaj kod nas, iz želje da se sljube sorte i vina koja si pašu. Merlot i cabernet spojeni su u savršenu kupažu, jer u kombinaciji daju još bolji rezultat: intenzivno, aromatično, razigrano cuvée vino, u kojem svaka sorta daje svoj štih i najbolje od sebe.

Lectus plavac – bronca Decanter 2021.
Plavac mali sorta je južnih vinogorja i najčešće ga je moguće pronaći u srednjoj i južnoj Dalmaciji, na području Pelješca, južnodalmatinskim otocima, do Zadra. Osim što može dati jaka i moćna vina, plavac mali može dati i svježa, mlada i pitka vina. Plavac Lectus lagano je i osvježavajuće vino, prepoznatljive rubin crvene boje. Mirisom doziva višnju, s blagim zemljanim notama. Svojstvena mu svježina i blaga trpkost daju punoću okusa. Macerira se u vinifikatoru u kontroliranim uvjetima, pa prebacuje u inoks tank na dozrijevanje. Savršeno se sljubljuje s plavom ribom, rižotom s plodovima mora te sirevima.