Inspiracije u ‘chic in white’ kombinaciji

Inspiracije u 'chic in white' kombinaciji
Foto: Press

Piše: Sandra Brambilla

U jeku ljetnih i sparnih visokih temperatura i ovoga mjeseca osvježenje nam je stiglo sa zanimljivim i inspirativnim gostima na 24-tim Inspiracijama na novom in mjestu okupljanja „Old School“ u Zagrebu poznatom po live koncertima. Dress code je bio „chic in white“ što i priliči visokim celzijusima.

Svima već dobro poznat koncept Inspiracija idejne začetnice diplomirane kineziologinje Anite Vukušić Crevar i moderatorice diplomirane dizajnerice Jane Fabijanić koja svojim provokativnim pitanjima izvuče i najsitnije detalje i emociju svakoga panelista iz različitih područja djelovanja, donio je i u ovo srpanjsko poslijepodne pregršt zabave i poučnih te inspirativnih rečenica.

Inspiracije u 'chic in white' kombinaciji
Foto: Press

Prvi gosti bili su sestra i brat Jelena i Franko Balog, koji su 2010. godine osnovali tvrtku Vinolog. Predstavili su 5 vina iz vlastite proizvodnje koja su na ovogodišnjem prestižnom vinskom natjecanju u Londonu „Decanter 2021.“ osvojila jednu zlatnu, dvije srebrne i dvije brončane nagrade. Éclatov plavac mali dobio je zlatnu medalju, srebrne su dobili Lectus malvazija i Éclat cabernet sauvignon, dok su brončane nagrade dobili Lectus cuvée i Lectus plavac.

Inspiracije u 'chic in white' kombinaciji
Foto: Press

Važno je istaknuti da ni sada kada imaju priznanja za kvalitetu, ne dižu cijene svojih vina. Lectus, svježa vrhunska vina, u prodaji su po cijeni od 50 kuna, a Eclat, odležana vrhunska vina, po cijeni od 100 kuna. Proizvode od 60 000–70 000 boca godišnje, u strogo kontroliranim uvjetima: od vinograda do buteljiranja. Imaju u vlasništvu tri vinograda u tri najznačajnije vinorodne regije – Slavoniji, Istri i Dalmaciji.

Krajem prošle godine otvorili su wine shop „Vinolog“ na Trešnjevci u kojem organiziraju „secret wine tasting“ događanje za grupe od sedmero do osmero ljudi, kao i razna kušanja domaćih i inozemnih etiketa, o čemu je detaljnije pojasnila Vinologova članica tima Barbara Šarlija. Priča počinje kada je Jelena došla u Zagreb na studij projektnog menadžmenta i zaposlila se u jednoj tvrtki koja se bavila prodajom vina, distribucijom i uvozom.

Nakon nekoliko godina odlučila je osnovati svoju tvrtku i pokazati da se može na bolji i na drugačiji način poslovati. Na pitanje koja vina bi izdvojili kao najbolja Franko je istaknuo plavac mali i graševinu, dok je Jelena izdvojila još i malvaziju. Savjetovao je da je pjenušac najbolji odabir za aperitiv, dok bi digestive trebali uzimati nakon jela. Spomenimo da su nazočni mogli uživati u božanskoj tekućini njihovih nagrađenih vina koja su odlično godila nepcu.

Boran Petljak, drugi panelist, dizajner interijera, redovni je profesor dizajna interijera na Visokoj školi Aspira u Zagrebu, a u slobodno vrijeme piše kolumnu o arhitekturi i dizajnu za lifestyle portal fashion.hr. Zagrepčanin koji je nakon završene gimnazije upisao Ekonomski fakultet, radno iskustvo stjecao je u arhitektonskom uredu pod mentorstvom arhitekta Borisa Nemetha, a u kasnim dvadesetima je završio studij dizajna.

Inspiracije u 'chic in white' kombinaciji
Foto: Press

Osnivač je i glavni dizajner u studiju za arhitekturu i dizajn interijera „Stairwell&Loft“ u Zagrebu. Studio je osnovan 2013. godine, a njihov rad je višestruko publiciran u domaćim i inozemnim strukovnim časopisima, kao i nagrađivan (nagrada BCDA 2015 – Beograd). Osim na domaćem tržištu (japanski restoran TAKENOKO – Zagreb, mediteranski restoran ZOI – Split), studio je ostvario i zavidne projekte na području Ujedinjenih Arapskih Emirata (lanac restorana VERDURA – Dubai i Abu Dhabi), Francuske (FOREO Flagship Store – Pariz) te Španjolske (niz rezidencijalnih objekata – Barcelona).

Tim arhitekata i dizajnera koji čine Studio specijaliziran je za izradu projekata restorana, hotela rezidencijalnih objekata te maloprodajnih i uredskih prostora. Stručni tim Studija trenutno broji 7 zaposlenih arhitekata i dizajnera. Od arhitektonskih ostvarenja spomenut ćemo Dječji vrtić u Župi dubrovačkoj, Osnovnu školu Jastrebarsko, Učenički dom u Novom Zagrebu, treći kat nebodera na zagrebačkome trgu, 20. kat Eurotowera u Zagrebu, kuće, stanove, vile, apartmane…Također, bave se i „office designom“, zatim tzv. „home stagingom“ koji se još naziva i „property styling“ tj. pripremaju nekretninu za bolju prodaju ili najam, prilagođavaju nekretninu za što manji budžet da se svidi što većem broju ljudi…

Boran najviše voli dizajnirati „hospitality design“ tj. upravo hotele, restorane… Za imenovanje Studija angažirali su Maju Benčić, jednu od rijetkih specijaliziranih naming konzultanata u Europi i šire, koja danas vodi agenciju Startaparat u Dubaiju, dok su izradu vizualnog identiteta povjerili Siniši Sudaru iz Studija Sudar. Najviše ih veseli preobrazba prostora i krajnja reakcija klijenata kada u njega uđu, a inspiraciju i stil najčešće crpe iz građevina i interijera koje slučajno primijete na poslovnim i privatnim putovanjima, te su iznimno ponosni na tim arhitekata iz njihovog studija i vanjskih suradnika. Pri opremanju interijera proizvode namještaj u domaćim radionicama starih majstora zanata te podržavaju domaće produkt dizajnere.

Smatra da je dobar dizajn onaj koji ima osobnost i prostor koji na kraju izazove neku emociju, koja je najbolja reklama za isti – restoran, kafić…Trendovi se mijenjaju, a oni nastoje dizajnirati prostor da traje i bude bezvremenski. Kada bi se trebao odlučiti odabrao bi skandinavski minimalizam, stan u neboderu, open space (otvoreni prostor)…Smatra da treba ulagati u interijere, govorio je o optičkom povećanju prostora, rekonstrukciji prostora, stanova; prilagođavanju klijentima i njihovim željama.

U razgovoru mu se pridružio kolega Duško kreativni direktor studija i prema riječima Borana jedan od najboljih fotografa interijera u Hrvatskoj. Za vrijeme razgovora mogli su se vidjeti razni projekti Studija na video projekciji, a zanimljivo je istaknuti da je studio Stairwell&Loft zaslužan za svjetski uređen prostor wine shopa Vinolog.

Treći panelisti bili su glazbeni i životni duo Marija Gašparić i Dinko Stipanićev, svestrani i multitalentirani umjetnici svjetskoga glasa i naše gore listovi. Oboje rođeni u Zagrebu, odrastali su uz glazbu i za glazbu stječući glazbeno obrazovanje od malih nogu.

Inspiracije u 'chic in white' kombinaciji
Foto: Press
ije

Marija, prva trudnica koja gostuje na Inspiracijama, odrasla je u obitelji amaterskih i profesionalnih glazbenika, upijajući glazbu starih majstora, poput Billie Holiday, Mahalie Jackson…Razvijala je snažnu vezu s glazbom crnačkoga podrijetla, ljubavi prema ritmu te višeglasnom pjevanju.

Pohađala je klavir u Glazbenoj školi Blagoje Bersa. Ove godine na osmom po redu Women in Blues (WIB) Showcase – događaju koji se svake godine održava za vrijeme najvećeg svjetskog blues natjecanja – International Blues Challenge-a (IBC), na Beale Street-u, u kolijevci bluesa – Memphis-u (Tenneesse, SAD) nastupila je i Marija sa svojim Be Sharp Bandom, s njihovom autorskom pjesmom “Right, Wrong, Fight Song”. Be Sharp Band je u travnju 2020. izdao svoj album prvijenac naziva Ashes, koji od tada ne silazi sa vrhova svjetskih blues ljestvica. A na početku cijele priče oko stvaranja albuma stoje autori Marija Gašparić i Nenad Mađerić koji pišu pjesme za 9. Croatian Blues Challenge te 34. International Blues Challenge, a pritom nastupaju upravo i na Women in Blues Showcase-u. Od raznih projekata i suradnji kojima je posvećena svakako je najistaknutiji Elizdom – duet s glazbenikom i životnim suputnikom Dinkom.

Već sada u svojim začecima vrlo je prepoznatljiva, art priča koja u konačnici stremi autorskom radu.

Dinko je multi instrumentalist (svira kontrabas, saksofon, gitaru i klarinet), skladatelj, aranžer i glazbeni producent. Glazbenu karijeru je započeo kao violinist na Glazbenom učilištu Blagoje Bersa ali se ubrzo prebacio na klarinet na glazbenom učilištu Vatroslav Lisinski kod profesora Branka Kramarića gdje je završio drugi razred srednje škole.

Poznavanje klarineta mu je omogućilo da se kasnije posveti i saksofonu. Kontrabas je učio na privatnim satovima kod profesora Stanislava Lotke, a nastavio je na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skopju gdje je završio dodiplomski studij u klasi profesora Velka Todevskog, a postdiplomski studij pod mentorstvom profesorice Petje Bagovske Galabove s Nacionalne glazbene akademije Pančo Vladigerov u Sofiji.

Od 2019. godine stalni je član Simfonijskog orkestra HRT-a. Bio je aktivan član mnogih bendova – Sick Swing Orchestra, Small House Brown, Robert Mareković i Swingers, Hard Time, Billie and the kids, Jewsers, Zagreb Klezmer trio, Swing Again, Re:Set, No Mans Land… Redovito nastupa na koncertima klasične glazbe, jazz i blues koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Magistrirao je i na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, smjer elektroakustika te se osim glazbom bavio i bukom radeći na problemima buke prometnica i industrijskih postrojenja. Kao gitarista snimio je album „Swingin’ in a blue way“ koji je objavljen u Njemačkoj gdje je svoj rad i promovirao na nekoliko festivala.

Glazba im je poziv i ujedno profesija te smatraju da je u glazbi važna emocija gdje tvoje intimno postaje vanjsko. Dinko voli glazbu 80-tih godina, dok Marija sluša glazbu 60-tih i 70-tih godina, a za sebe kaže da je „stara rokerica“. Voli blues jer je to glazba koja priča priču, a s tim glazbenim stilom nastupaju u klubu „Route 66“.

Ovaj zanimljivi i veseli poslovno-ljubavni duo uljepšao nam je večer mini koncertom s četiri glazbene poslastice prema njihovom izboru na oduševljenje svih prisutnih. Osim u Marijinom predivnom vokalu uživali smo slušajući Dinkovo sviranje na više instrumenata što je bio pravi doživljaj za pamćenje.

Sponzori Inspiracija pobrinuli su se za opće zadovoljstvo svih uzvanika prigodnim nagradama na tomboli, kao i osvježavajućim pićima i slasnim zalogajima – Vinolog sa svojim nagrađenim vinima na natjecanju „Decanter 2021.“, Hendricks gin s Thomas Henry tonicima, Franck s hladnim biljnim čajem „Energise“ i cappuccinima, Freixenet pjenušcima, Dukat i Sirela s biranim sirevima, Henkel sa sredstvima za čišćenje i Poliklinika Milojević koja trenutno na popustu ima određene tretmane za oblikovanje tijela što je izvrsna prigoda za posjetiti istu i uljepšati se za ljeto.