PERFORMANS: Umjetnik Siniša Labrović na Ilici organizirao šetnju za dvadesetak pasa iz Dumovca

PERFORMANS: Umjetnik Siniša Labrović na Ilici organizirao šetnju za dvadesetak pasa iz Dumovca
Foto: Press

Umjetnika Siniše Labrovića danas je u šetnju Ilicom, nekadašnjom žilom kucavicom Zagreba koja posljednjih godina postaje sve pustija, zajedno s građanima, poveo dvadesetak pasa iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu.

U izlozima napuštenih radnji tako su se, zahvaljujući ovom performansu, nazvanom Šetanje napuštenosti, nekoliko sati zrcalili napušteni psi.

PERFORMANS: Umjetnik Siniša Labrović na Ilici organizirao šetnju za dvadesetak pasa iz Dumovca
Foto: Press

“Na dugogodišnje pražnjenje sadržaja iz Ilice proljetos se nadovezao potres koji je centru Zagreba čiji je Ilica simbol, donio i ispražnjenost od samih stanovnika. Jedan od znakova suvremenih gradova, posebno većih, jesu ljudi koji se šeću sa svojim psima. Zato smo na nekoliko sati na Ilicu doveli pse koji su napušteni ne svojom krivnjom”, kazao je umjetnik Siniša Labrović te pozvao građane na udomljavanje pasa.

U sklopu performansa Labrović i građani su sa psima iz Dumovca zajedno došli Ilicom s Trga Franje Tuđmana do Britanskog trga, a nakon toga svatko je sa psom, nalik na prave vlasnike pasa, krenuo svojim putem – neki u daljnju šetnju, a neki na kavu.

U Šetanje napuštenosti uključilo se četrdesetak građana, a velik broj gledatelja i slučajnih prolaznika performans je pozdravio pozitivnim komentarima i emocijama.

“Drago nam je da su naši psi mogli sudjelovati u ovom vrijednom performansu! Nadamo se da će se neki od njih udomiti u ovaj dio grada te da ćemo ih i ubuduće vidjeti u šetnjama Ilicom. Naime, mnogi naši manji psi svoju novu adresu pronalaze upravo u srcu Zagreba”, kazao je Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu. Dodao je da je trenutačno u Skloništu 65 pasa, a da ih je prošle godine u isto vrijeme bilo dvostruko više.

Šetanje napuštenosti je jedan od tri umjetnička performansa u sklopu projekta Performing Ilica koji organiziraju Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Projekt Ilica: Q’ART uz financijsku potporu EU projekta CreArt.